Οικονομία

Άδωνις: Αρχίζει το Σαρακοστιανό Καλάθι του Νοικοκυριού

Άδωνις: Αρχίζει το Σαρακοστιανό Καλάθι του Νοικοκυριού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σε μια πρώτη παρουσίαση του Σαρακοστιανού «Καλαθιού του Νοικοκυριού» προέβη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Σε μια πρώτη παρουσίαση του Σαρακοστιανού «Καλαθιού του Νοικοκυριού» προέβη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα πρώτα Σαρακοστιανά αγαθά που θα περικλείει το Καλάθι τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στα 9 ακόμη προϊόντα του Καλαθιού, στη μείωση τιμών προϊόντων και στη σταθεροποίηση χαμηλών τιμών σε προϊόντα, στην υποχρεωτική αλλαγή στα ταμπελάκια που αναγράφουν τις ποσότητες των αγαθών, καθώς και στα πρόστιμα που επεβλήθησαν σε συγκεκριμένα σούπερ – μάρκετ για παράβαση του νόμου περί αισχροκέρδειας.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως, εν όψει της Σαρακοστιανής περιόδου και της ξεχωριστής σημασίας που αυτή αντιπροσωπεύει για τους Έλληνες, το Καλάθι, που έχει ήδη πλατιά αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, θα προσαρμόσει ανάλογα το περιεχόμενό του, κάτι που πρόκειται να συμβεί και κατά τους θερινούς μήνες.

Έτσι, το Σαρακοστιανό καλάθι εκτός από τα άλλα νηστίσιμα προϊόντα του καλαθιού προστίθεται ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και δυο τουλάχιστον κατεψυγμένα θαλασσινά σε κάθε αλυσίδα.

Στο Καλάθι προστίθενται πλέον 9 νέα προιόντα, γεγονός που σημαίνει ότι το μέτρο θα αφορά πια συνολικά 60 προϊόντα.

Επιπλέον, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο 96,82% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώθηκαν ή διατηρούνται σταθερές την 16η εβδομάδα εφαρμογής του (15 – 21 Φεβρουαρίου2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ – μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα: στα 51, ποσοστό 5,78%, η τιμή μειώθηκε, στα 803, ποσοστό 91,04%, η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 28, ποσοστό 3,17%, η τιμή αυξήθηκε.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, γνωστοποιώντας ότι ο κλάδος λιανικής πώλησης τροφίμων θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να τα εφαρμόσει, διαφορετικά, προειδοποίησε, θα υπάρξουν πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, όπως ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε, υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση και θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αλλάξουν όλα τα ταμπελάκια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου. Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν ταμπελάκια με μεγαλύτερα στοιχεία για τις τιμές και με έντονη γραμματοσειρά στα οποία θα αναγράφεται η τιμή ανά μονάδα, να είναι, δηλαδή, ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου, συμπληρώνοντας ότι τους δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να προσαρμοστούν.

«Η εφαρμογή είναι υποχρεωτική, μετά τον έναν μήνα θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο στόχος είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες» επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κάθε καταναλωτής θα ελέγχει για κάθε προϊόν αν αυξάνεται η τιμή μονάδος. Έτσι η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως επεβλήθησαν πρόστιμα για παραβίαση του νόμου περί αισχροκέρδειας σε συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε γνωστό ότι τα πρόστιμα αυτά  είναι στον ΑΒ 319.900 ευρώ (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ) ενώ δημοσιοποιήθηκε το όνομα και άλλων αλυσίδων αν και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από 50.000 ευρώ διότι είναι υπότροπες. Πρόκειται για την εταιρεία Lidl στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 26.680 ευρώ ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία Γαλαξίας 21.387 ευρώ και 9.380 ευρώ στην εταιρεία Κρητικός και υπάρχουν και συστάσεις σε άλλες δυο εταιρείες.

«Τα πρόστιμα, σημείωσε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών. Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments