Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ο κόσμος «πιο επικίνδυνος» αφού ο Πούτιν ανέστειλε τη βασική συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

ΝΑΤΟ: Ο κόσμος «πιο επικίνδυνος» αφού ο Πούτιν ανέστειλε τη βασική συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

Πηγή Φωτογραφίας: cgtn.com

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New Start . περιοχές αμάχων στη Χερσώνα βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν , λέει η Ουκρανία

Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συνθήκη ελέγχου των όπλων New Start κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Περισσότερα πυρηνικά όπλα και λιγότερος έλεγχος των όπλων κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της. «Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες συμφωνίες ελέγχου των όπλων που έχουμε», είπε, και «ένα ακόμη παράδειγμα» απομάκρυνσης από τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες.

Μιλώντας μαζί του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, είπε ότι η απόφαση του Κρεμλίνου να εγκαταλείψει τη συνθήκη New Start ήταν «μια άλλη απόδειξη ότι αυτό που κάνει η Ρωσία είναι να κατεδαφίσει το σύστημα ασφαλείας που χτίστηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New Start με τις ΗΠΑ για πολύ καιρό ομιλία στην οποία κατηγόρησε τη Δύση για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

Πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε τον παράνομο πόλεμο του εναντίον ενός ειρηνικού γείτονα. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα για όλους. Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι θύμα επιθετικότητας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που ξεκίνησε αυτόν τον αυτοκρατορικό πόλεμο ανταγωνισμού, είναι ο Πούτιν που συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο σύμφωνα με το Guardian και την Jennifer Rankin.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, είπε ο Στόλτενμπεργκ, «θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας» «για να σπάσει ο κύκλος της ρωσικής επιθετικότητας».

Μιλούσε μαζί με τον Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς η τριμερής είχε την πρώτη τριμερή συνάντηση αυτού του είδους. Σύμφωνα με τον Kuleba, συζήτησαν στρατιωτική εκπαίδευση, όπλα και προμήθειες, με τη δέσμευση να βοηθήσουν την Ουκρανία «να προμηθευτεί όπλα και πυρομαχικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» και να διασφαλίσει ότι θα παραδοθούν στο πεδίο της μάχης.

Ο Μπορέλ είπε ότι απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στις αρχές Μαρτίου, ζητώντας τους να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους και να επιταχύνουν τις νέες προμήθειες – κάτι που, όπως είπε, έχουν ήδη κάνει αρκετές χώρες. «Οι χρονικές παράμετροι του τι πρέπει να κάνουμε μετρώνται σε εβδομάδες, όχι σε μήνες», είπε ο Borrell.

Ο Κουλέμπα είπε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα «εξετάσει διεξοδικά» ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από την Κίνα αργότερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την πίστη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments