Πολιτισμός

«Μεταφορά»: Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Μεταφορά»: Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ενώνει το παρελθόν με το παρόν και αναρωτιέται για το μέλλον

Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ήταν ένα τεράστιο έργο για το οποίο εργάστηκε ακούραστα ο Γενικός Διευθυντής της, από το 2014 έως το 2023, Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Προς τιμήν του, την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 16:00 και στις 18:30 θα προβληθεί, στον Πύργο Βιβλίων στο ισόγειο της ΕΒΕ, το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη, «Μεταφορά». Τις προβολές θα προλογίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ενώνει το παρελθόν με το παρόν και αναρωτιέται για το μέλλον. Το παλιό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, με τους νεοκλασικούς του κίονες να προσπαθούν να θυμίζουν τη χρυσή εποχή του Περικλή και των αρχαίων σοφών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη University of Cyprus Library (@universityofcyprus_library)

Ελάχιστοι από τους κατοίκους της πόλης φαίνεται να ενδιαφέρονται γι’ αυτήν. Ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη μεταφορά των λεηλατημένων και φθαρμένων μέσα στα χρόνια βιβλίων, η πόλη θυμίζει πεδίο μάχης. Παρακολουθούμε παράλληλα τη μεταφορά και την πόλη που βράζει, παραμένοντας, όμως, πάντα συναρπαστική. Και ακούμε τη φωνή της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και αναρωτιέται για το μέλλον.

Ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να συνθέσει ένα μεγάλο ψηφιδωτό ιστοριών και συναισθημάτων, μέσα από σύντομες αφηγήσεις και δράσεις, ενοποιώντας τον χρόνο και τον χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός συλλογικού υπαρξιακού ψυχογραφήματος μιας χώρας, μέσα από την Εθνική της Βιβλιοθήκη.

Για μία μεταφορά που στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ελάχιστοι πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί και όταν αυτό συμβαίνει, φαίνεται να γίνεται χωρίς να αφορά κανέναν, και κόντρα σε μία πόλη διχασμένη, παραδομένη στη φτώχεια και την ακρότητα. Μία μεταφορά, όμως, που ίσως τελικά να σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μία απλή τεχνική διαδικασία μετεγκατάστασης των βιβλίων.

Βασικοί Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κείμενα: Ηλίας Γιαννακάκης Αφήγηση: Αμαλία Μουτούση Κάμερα: Δημήτρης Κορδελάς – Ηλίας Γιαννακάκης Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Δημήτρης Καμαρωτός Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά Παραγωγή: Αποστολία Παπαϊωάννου

Διάρκεια: 115’

INFO

Προβολή του ντοκιμαντέρ Μεταφορά

Τετάρτη 08/03

16:00-18:00 και 18:30-20:30

Πύργος Βιβλίων, ισόγειο ΕΒΕ

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments