Ειδήσεις

Οικονομικά μέτρα που θυμίζουν μνημόνιο συζητάει η Φινλανδία

Οικονομικά μέτρα που θυμίζουν μνημόνιο συζητάει η Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Για να παραμείνει η Φινλανδία μια «σταθερή και βιώσιμη» κοινωνία, τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν κατά τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ

Για να παραμείνει η Φινλανδία μια «σταθερή και βιώσιμη» κοινωνία, τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν κατά τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τις επόμενες δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, προέβλεψε το υπουργείο Οικονομικών στις διαρθρωτικές και φορολογικές έρευνες που δημοσίευσε τη Δευτέρα.

Οι έρευνες του υπουργείου καλύπτουν το σύνολο του δημόσιου τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει την κεντρική κυβέρνηση, τους νομούς υπηρεσιών ευημερίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Για τη βελτίωση των οικονομικών, ο κατάλογος του υπουργείου περιλαμβάνει περίπου 40 μέτρα, μεταξύ των οποίων η μείωση των αναπτυξιακών κονδυλίων, ώστε να πλησιάσουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και η εισαγωγή πανεπιστημιακών διδάκτρων, τα οποία αποφέρουν εξοικονόμηση 200-300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με  Pekka Vänttinen  και το  EURACTIV.com 

Στις προτάσεις του, το υπουργείο ενθαρρύνει επίσης τους πολιτικούς να εξετάσουν σημαντικές περικοπές και να επιβάλουν υψηλότερα τέλη στους τομείς της κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κατάλογος αναφέρει επίσης την περικοπή των κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος κατά 15-40 εκατομμύρια ευρώ και τη μείωση των επενδύσεων στις φιλικές προς το κλίμα δημόσιες μεταφορές κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η φορολογική έρευνα, που δημοσιεύθηκε επίσης από το υπουργείο τη Δευτέρα, επικεντρώνεται σε μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα εντός του τρέχοντος χρονικού πλαισίου -για παράδειγμα, αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της φορολογίας των μερισμάτων και αύξηση της φορολογίας των ακινήτων επί της γης.

Τα μέτρα δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν όλα ως έχουν, καθώς στόχος είναι να «υποστηριχθεί ο δημόσιος διάλογος και η λήψη πολιτικών αποφάσεων» με «πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, τα κόμματα θα έρθουν αντιμέτωπα με όλα όσα λέει το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments