Διεθνή

Έπαινοι του ΝΑΤΟ στην Αλβανία για προώθηση της σταθερότητας

Έπαινοι του ΝΑΤΟ στην Αλβανία για προώθηση της σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: VOX News Albania

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο του 2009 και συμμετέχει σε σημαντικές επιχειρήσεις στη Λετονία, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ, ενώ φιλοξενεί και αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην πόλη Κούκοβα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την Αλβανία για τον καθοριστικό ρόλο της στην προώθηση της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο του 2009 και συμμετέχει σε σημαντικές επιχειρήσεις στη Λετονία, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ, ενώ φιλοξενεί και αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην πόλη Κούκοβα.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον πρόεδρο, πρώην αξιωματικό του στρατού, της Αλβανίας, για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.

«Είναι σπουδαίο να έχουμε έναν Πρόεδρο της Αλβανίας που γνωρίζει το ΝΑΤΟ τόσο καλά όσο εσείς. Διότι έχετε διατελέσει αρχηγός Άμυνας μιας χώρας και, ως εκ τούτου, όλοι γνωρίζουμε ότι γνωρίζετε αυτή τη Συμμαχία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Και αυτό αποτελεί δύναμη για όλους μας και για ολόκληρο τον οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Η Αλβανία είναι ένας πολύτιμος Σύμμαχος με μακρά ιστορία στο να υποστηρίζει τους Συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος επαίνεσε τη χώρα για την ταχεία ανταπόκριση στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, στέλνοντας ιατρικό προσωπικό, προσωπικό έρευνας και διάσωσης και «προωθώντας τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τη χώρα για την επικύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης για την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τόσο γρήγορα, αποδεικνύοντας «την ισχυρή δέσμευση της Αλβανίας στη Συμμαχία μας».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των κυβερνοεπιθέσεων που παρέλυσαν τους κυβερνητικούς θεσμούς το 2022 και της επένδυσης στην αεροπορική βάση Κούκοβα, η οποία θα «ενισχύσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου» της Αλβανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε επίσης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων και των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων υπό την ηγεσία της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σημείωσε μάλιστα ότι η παρουσία της KFOR του ΝΑΤΟ έχει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία για όλες τις ομάδες.

Εν μέσω των εντάσεων του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου με τους εθνοτικούς Σέρβους να αποκλείουν αρτηρίες στο βόρειο τμήμα, οδηγώντας σε κλείσιμο των συνόρων, η KFOR συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της ειρήνης, στην άρση των αποκλεισμών και στην αποκατάσταση της ελευθερίας της κυκλοφορίας.

«Η παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην KFOR υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζω τις πρόσφατες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν εδώ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου… επειδή πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός για μια λύση και σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για διαρκή ειρήνη», η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή, αλλά ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία και ετοιμότητα για συμβιβασμό».

Πηγή: exit.al,(Alice Taylor)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments