Διεθνή

Η ΕΕ ελπίζει ότι ο Μακρόν θα υποχωρήσει στην εμπορική συμφωνία της Λατινικής Αμερικής

Η ΕΕ ελπίζει ότι ο Μακρόν θα υποχωρήσει στην εμπορική συμφωνία της Λατινικής Αμερικής

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Όλοι περιμένουμε μια αλλαγή στο Παρίσι, αλλά αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη πολιτικά», λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι πλανήτες φαίνονται τώρα ευθυγραμμισμένοι για να ωθήσουν επιτέλους μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής πάνω από τη γραμμή του τερματισμού. Λοιπόν, όλοι οι πλανήτες εκτός από έναν – ο Δίας, το παρατσούκλι της Γαλλίας για τον Emmanuel Macron.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ ταξιδεύουν στο Μπουένος Άιρες αυτήν την εβδομάδα για μια τελευταία σειρά εμπορικών συνομιλιών με τις χώρες της Mercosur της Λατινικής Αμερικής. Αλλά ο κύριος αντίπαλος της συμφωνίας είναι ένα ταξίδι με τρένο λιγότερο από 90 λεπτά μακριά από τις Βρυξέλλες, στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι θέλει να περιμένει και να δει πριν υπογράψει τη συμφωνία. Αλλά αυτή τη στιγμή περιμένει κυρίως.

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολες, καθώς οι Βρυξέλλες θα υπογράψουν στη διακεκομμένη γραμμή μόνο εάν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη συμφωνήσουν σε πρόσθετες δεσμεύσεις για το κλίμα που έχει τώρα υποβάλει γραπτώς στις χώρες Mercosur για πρώτη φορά.

Δημόσια, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι η Γαλλία θα υποχωρήσει. «Έχω κρατήσει μια σταθερή θέση και θα συνεχίσω να τη διατηρώ», είπε ο Μακρόν στους αγρότες στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η αντίθεση του Παρισιού στη συμφωνία έχει γίνει λιγότερο έντονη. Το βλέπουν αυτό ως σημάδι ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία του κορωνοϊού ενισχύουν την υπόθεση για το μπλοκ των 27 εθνών να διαφοροποιήσει τις εμπορικές του σχέσεις.

«Όλοι περιμένουμε μια αλλαγή στο Παρίσι, αλλά αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη πολιτικά», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, προβλέποντας ότι «φέτος θα είναι η πραγματική δοκιμασία» για τη Γαλλία μετά την περσινή εκλογή του Luiz Inácio «Lula» da Silva. ένας ηγέτης στη Βραζιλία με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί σύμφωνα με το Politico.eu και τον GIORGIO LEALI, CAMILLE GIJS και  SARAH ANNE AARUP. 

Το πολιτικό πλαίσιο στο Παρίσι άλλαξε, επίσης, από τότε που ο Μακρόν κέρδισε την επανεκλογή του πέρυσι για δεύτερη και τελευταία θητεία ως πρόεδρος, είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει λιγότερη πίεση για να ευχαριστήσει τους σκεπτικιστές της Γαλλίας για την παγκοσμιοποίηση ψηφοφόρους.

Το Παρίσι θέλει το μπλοκ Mercosur να δεσμευτεί να σταματήσει την παράνομη αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να εφαρμόσει τα ίδια περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα με τους αγρότες της ΕΕ. «Είμαστε ακόμη μακριά από αυτό», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Είναι ένα μήνυμα που ο Μακρόν οδήγησε στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα, έστω και έμμεσα, σε ένα ταξίδι στην Αφρική όπου – ποζάροντας μπροστά σε ένα γραφικό σκηνικό τροπικού δάσους στη Γκαμπόν, στην ακτή του Ατλαντικού της Κεντρικής Αφρικής – τόνισε τη σημασία των πρωτογενών τροπικών δασών για την απορρόφηση των εκπομπών άνθρακα.

Ακόμη ένα πράγμα …

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κατευνάσει τις ανησυχίες της Γαλλίας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ΜΚΟ και εργάζεται σε μια νομικά δεσμευτική προσθήκη σχετικά με τον τρόπο συμπερίληψης πρόσθετων περιβαλλοντικών κριτηρίων από τις χώρες Mercosur χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ξανά η αρχική εμπορική συμφωνία και να γίνουν αλλαγές σε αυτό.

Το μυστικό έγγραφο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη θέση επ’ αυτού. Αλλά ο ίδιος Γάλλος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι ανησυχίες της Γαλλίας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς να ξανανοίξει η ίδια η συμφωνία – ένα σημάδι ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να πείσει το Παρίσι να αλλάξει γνώμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments