Global News

Economist: Ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream;

Economist: Ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream;
Οι εικασίες που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Λείπουν όμως τα αδιάσειστα στοιχεία, που να επιβαρύνουν τη ρωσική ή την ουκρανική πλευρά

Κανένας από τους αγωγούς, τους οποίους εκμεταλλεύεται η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom, δεν παρέδιδε φυσικό αέριο εκείνη τη στιγμή. Το Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021, αλλά δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί όταν η Γερμανία ανέστειλε το έργο την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία σταμάτησε την άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 ένα μήνα πριν από τις εκρήξεις, δήθεν για συντήρηση. Καμία χώρα δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο κίνητρο για τις επιθέσεις. Καταστρέφοντας τις δικές της υποδομές, η Ρωσία θα στερούσε τον εαυτό της από μελλοντική μόχλευση έναντι της Ευρώπης που λιμοκτονούσε από ενέργεια. Μια αμερικανική επίθεση θα κινδύνευε να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα την Γερμανία.  Και ο Μπάιντεν υιοθέτησε γενικά μια προσεκτική προσέγγιση στη σύγκρουση.

Ένα ουκρανικό κίνητρο είναι εύλογο, αν και ελάχιστα καθοριστικό. Η χώρα θεωρούσε από καιρό τους αγωγούς Nord Stream ως κίνδυνο εθνικής ασφάλειας που αύξησε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και στερούσε από την Ουκρανία τέλη διαμετακόμισης που θα μπορούσε να χρεώσει στην Gazprom για χερσαίους αγωγούς. Και μια πρόσφατη αύξηση των δραστηριοτήτων σαμποτάζ που συνδέονται με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε αεροδρόμια στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υποδηλώνει έμφαση στον αντισυμβατικό πόλεμο. Πράγματι, κάποιοι εικάζουν ότι οι Αμερικανοί μπορεί να αποφάσισαν να ενημερώσουν τις πληροφορίες τους τώρα ως προειδοποίηση προς την Ουκρανία να μην κλιμακωθεί περαιτέρω.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments