Διεθνή

Γιατί κινδυνεύει με πτώση η κυβέρνηση στην Ισπανία;

Γιατί κινδυνεύει με πτώση η κυβέρνηση στην Ισπανία;

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Susana Vera

Η αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ισπανία, η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα, κινδυνεύει με πτώση, εξαιτίας μιας αδόκητης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και στους Podemos

Η αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ισπανία, η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα, κινδυνεύει με πτώση, εξαιτίας μιας αδόκητης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και στους Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς σε σχέση με τον νέο νόμο για τα σεξουαλικά αδικήματα.

Ο νόμος υποτίθεται ότι θα παρείχε καλύτερη προστασία στις γυναίκες, που θα δέχονταν σεξουαλική επίθεση, αλλά απροσδόκητα άνοιξε πρόωρα τις πόρτες των κελιών σε δεκάδες καταδικασμένους παραβάτες σεξουαλικών αδικημάτων Μια θύελλα αγανάκτησης σαρώνει τη χώρα εδώ και εβδομάδες και απειλεί να βάλει τέλος στην “αριστερή άνοιξη” στην Ισπανία.

Ουσιαστικά, ο νόμος διεύρυνε τον ορισμό της σεξουαλικής επίθεσης προσθέτοντας ότι το σεξ χωρίς ρητή συναίνεση, μπορεί να ισοδυναμεί με βιασμό, επισύροντας εξίσου σοβαρή ποινή. Υπερψηφίστηκε από την ισπανική βουλή τον Αύγουστο του 2022.  Πριν την ψήφισή του, για να θεωρηθεί ένα σεξουαλικό έγκλημα βιασμός, ήταν απαραίτητη η απόδειξη άσκησης βίας ή εξαναγκασμού.

Βάσει του νέου νόμου, δημιουργήθηκε ωστόσο ένα «παραθυράκι» το οποίο αξιοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης εξασφαλίζοντας μειώσεις ποινών σε τουλάχιστον 700 περιπτώσεις, αλλά και την πρόωρη αποφυλάκιση 74 καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα έως την 1η Μαρτίου.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εισήγαγε ρήτρα για την αύξηση σε έξι χρόνια της ελάχιστης ποινής κάθειρξης σε περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων αν το έγκλημα περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.

Ωστόσο, οι Podemos, υποστηρίζοντας πως η προϋπόθεση αυτή αποδυναμώνει τον νόμο και μεταφέρει το βάρος της απόδειξης στα θύματα, αρνήθηκαν να στηρίξουν τη ρήτρα, χωρίς περαιτέρω εναλλακτική πρόταση.

Οι Σοσιαλιστές θεωρούσαν αναπόφευκτη τη διόρθωση του νόμου. Ωστόσο, η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο της Unitas Podemos, από όπου προήλθε η μεταρρύθμιση, επέρριψε την ευθύνη στη δικαιοσύνη. Κατηγόρησε εισαγγελείς και δικαστές για συμπεριφορά μάτσο, η οποία οδήγησε σε “λανθασμένη εφαρμογή” αυτού που ήταν στην ουσία ένας “καλός νόμος”. Η Ένωση Δικαστών για τη Δημοκρατία απέρριψε αυτήν τη δήλωση ως “ατυχή και ανάρμοστη”.

Η νέα τροποποίηση που πρότεινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπερψηφίστηκε από το δεξιό κόμμα, αλλά το ερώτημα είναι έως πότε θα συνεχιστεί αυτή η άβολη συνύπαρξη σε κυβερνητικό επίπεδο;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments