Κόσμος

Τραγωδία στην Ισπανία: «Είδα νεκρούς ανθρώπους» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων, 64 οι νεκροί

Τραγωδία στην Ισπανία: «Είδα νεκρούς ανθρώπους» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων, 64 οι νεκροί

Πηγή Φωτογραφίας: Emergency services attend to the victims at the scene of a collision between two trains in Urda, Spain, on Wednesday, Oct. 28, 2026. (AP Photo/Manu Fernandez)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Πρόκειται πλέον για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα από εκείνο που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κατατάσσεται ως το τρίτο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από τη δεκαετία του 1970

Στους 64 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία, σύμφωνα με πηγές της περιφερειακής κυβέρνησης της Καστίλλης-Λα Μάντσα, τις οποίες επικαλούνται η ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE, η El País και το Reuters. Πρόκειται πλέον για πιο πολύνεκρο δυστύχημα από εκείνο που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κατατάσσεται ως το τρίτο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από τη δεκαετία του 1970. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να μεταβληθεί, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Ισπανία: Πώς συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Ένα τρένο υψηλής ταχύτητας AVE συγκρούστηκε με ένα τρένο Iryo που είχε ακινητοποιηθεί στις γραμμές, σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 112. Δύο βαγόνια Iryo και ένα βαγόνι AVE εκτροχιάστηκαν μετά τη σύγκρουση. Περισσότεροι από 540 άνθρωποι ταξίδευαν με τα δύο τρένα που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα.

Πηγές από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση, αποδίδουν το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την El Pais:

Η σύγκρουση σημειώθηκε στο χιλιόμετρο 118, μεταξύ των πόλεων Μόρα και Οργκάζ και Ούρντα (επαρχία Τολέδο). Οι αρχικές υποθέσεις δείχνουν «ανθρώπινο λάθος από χειριστή Adif κατά τη διάρκεια βλάβης του κύριου συστήματος σηματοδότησης». Το σύστημα ασφαλείας είναι αυτοματοποιημένο, αλλά όταν αποτύχει, μεταβαίνει σε χειροκίνητη λειτουργία.

Το σύστημα ασφαλείας LZB, το οποίο ελέγχει το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Ισπανίας, παρουσίασε δυσλειτουργία το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα περίπου οκτώ τρένα να σταματήσουν στην περιοχή. Το κέντρο ελέγχου στη συνέχεια άλλαξε σε χειροκίνητη λειτουργία και διέταξε όλα τα τρένα να συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους. Ωστόσο, το τρένο Iryo, για λόγους που παραμένουν ασαφείς, δεν ξεκίνησε και παρέμεινε ακίνητο. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, η αιτία αυτής της δυσλειτουργίας ήταν ανθρώπινο λάθος.

Παρά το γεγονός ότι οι γραμμές είχαν αποκλειστεί από το τρένο Iryo, ο ελεγκτής στον σταθμό Atocha διέταξε το τρένο υψηλής ταχύτητας AVE που βρισκόταν πίσω του να αρχίσει να κινείται.

Λίγο μετά από αυτή την εντολή, το τρένο υψηλής ταχύτητας AVE χτύπησε το Iryo με οπίσθια τροχιά.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία

Στο μεταξύ οι μαρτυρίες επιζώντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ. Ένας από αυτούς, ο οποίος ταξίδευε από τη Μαδρίτη, περιέγραψε όσα έζησε στον ραδιοσταθμό Onda Cero: «Δεν ξέρω πώς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», είπε και εξήγησε, πέντε λεπτά πριν από τη σύγκρουση, το τρένο σταμάτησε και λίγο αργότερα οι επιβάτες ένιωσαν μια «τεράστια πρόσκρουση». «Ένα πολύ, πολύ βίαιο τράνταγμα. Βρισκόμουν στον διάδρομο και εκσφενδονίστηκα τέσσερις με πέντε θέσεις μακριά. Στο βαγόνι μας υπήρχαν νεκροί», ανέφερε. Ο επιβάτης περιέγραψε ότι, δύο θέσεις μπροστά τους, βρισκόταν ένα άτομο πάνω στο οποίο είχε πέσει ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο. «Τελικά καταφέραμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να βγούμε έξω», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν επιβάτες με «σπασμένα πόδια».

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο