Global News

ABC News: Γιατί κατέρρευσε η SVB;

ABC News: Γιατί κατέρρευσε η SVB;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Από ασφυκτική έλλειψη μετρητών «έσβησε» η Silicon Valley Bank. Ο μηχανισμός περιγράφεται πυκνά στα ακόλουθα.

Η καταθετική βάση της τράπεζας, η οποία αντλείται σε μεγάλο βαθμό από νεοφυείς εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, τριπλασιάστηκε σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης της εποχής της πανδημίας μεταξύ 2020 και 2022. Αντί να επενδύσει όλες τις καταθέσεις σε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις ή εταιρείες επιχειρηματικού κινδύνου, η τράπεζα τοποθέτησε ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο των κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκα ομόλογα, τα οποία συνήθως παρέχουν μικρές αλλά αξιόπιστες αποδόσεις εν μέσω χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων εξατμίστηκε. Τον τελευταίο χρόνο, η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 4,5%, τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980. Η ξαφνική άνοδος των επιτοκίων έριξε την αξία των ομολόγων και των ενυπόθηκων ομολόγων της Silicon Valley Bank, ανοίγοντας μια τρύπα στον ισολογισμό της. Αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες τεχνολογίας, ορισμένοι μεγάλοι πελάτες τράβηξαν χρήματα από την τράπεζα την περασμένη εβδομάδα και αυτή αναγκάστηκε να πουλήσει μερικούς από τους προβληματικούς τίτλους για να παράσχει τα μετρητά. Όταν η τράπεζα άρχισε να πουλά τα περιουσιακά στοιχεία, έγινε περισσότερο απόδειξη της αξίας που είχαν χάσει.

«Φανταστείτε ότι ολόκληρο το ενεργητικό σας είναι το σπίτι σας και αγοράσατε το σπίτι με πολύ μικρή προκαταβολή και οι τιμές των κατοικιών πέφτουν. Βασικά είσαι κάτω από το νερό, που σημαίνει ότι αν πουλήσεις τα περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορείς να πληρώσεις το χρέος σου». Η ευάλωτη κατάσταση του ισολογισμού της τράπεζας τρόμαξε άλλους μεγάλους καταθέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους τράβηξαν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα, προκαλώντας μια τραπεζική κίνηση που κέρδισε γρήγορα ώθηση, καθώς η τράπεζα εξαρτιόταν από έναν σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων καταθετών. Κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες. Η τράπεζα απλά δεν είχε αρκετά μετρητά για να καλύψει όλες τις ανάγκες των καταθετών της.

Κλιμακώνοντας τον οικονομικό κίνδυνο, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη έκλεισε την Κυριακή μετά από εντολή κρατικών αξιωματούχων. Η τράπεζα, η οποία είχε πρόσφατα καλωσορίσει τις καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα, έπεσε θύμα των φόβων για μια τράπεζα που διοικείται μεταξύ εκείνων που κατείχαν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments