Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν – Σαρλ Μισέλ: Οι δύο «γραμμές» απέναντι στην Κίνα

Φον ντερ Λάιεν – Σαρλ Μισέλ: Οι δύο «γραμμές» απέναντι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δυο πολιτικές διακρίνονται στην Ευρωπαική Ένωση απέναντι στην Κίνα: η ήπια του Σαρλ Μισέλ και η σκληρή της φον ντερ Λάιεν. Το δημοσίευμα εξετάζει τις δύο «γραμμές».

Δυο πολιτικές διακρίνονται στην Ευρωπαική Ένωση απέναντι στην Κίνα: η ήπια του Σαρλ Μισέλ και η σκληρή της Φον ντερ Λάιεν. Το δημοσίευμα εξετάζει τις δύο «γραμμές».

Διχασμός εμφανίζεται στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πολιτική του μπλοκ για την Κίνα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να τηρήσουν οι Βρυξέλλες μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σαρλ Μισέλ – πιέζουν για μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση στην Κίνα από αυτή της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία προσπαθεί να πιέσει τους συμμάχους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το Πεκίνο. Το Συμβούλιο είναι το όργανο της ΕΕ που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων με επικίνδυνες θέσεις για το Πεκίνο, όπως το Βερολίνο, η Βουδαπέστη και η Αθήνα. Πυλώνας της ΕΕ, η Γερμανία είναι σημαντικός επενδυτής στην Κίνα, ιδίως μέσω της αυτοκινητοβιομηχανίας, και θέλει να αποφύγει διαταραχές στις εμπορικές σχέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετές χώρες μέλη ανησυχούν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό τόνο, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βασικά, η Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για την πρόσβαση της Κίνας στην Ευρώπη μέσω του εμπορίου. πολιτική.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος σύγκρουσης εδώ μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του συμβουλίου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στους αυξανόμενους φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν. «Ναι, είμαστε εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν είμαστε υποτελές κράτος. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε εντελώς από την Κίνα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανησυχεί για την κοινή δήλωση που δημοσίευσαν η φον ντερ Λάιεν και ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή. «Έχουμε κοινό συμφέρον να εμποδίσουμε το κεφάλαιο, την τεχνογνωσία και τη γνώση των εταιρειών μας να τροφοδοτήσουν τεχνολογικές προόδους που θα βελτιώσουν τις στρατιωτικές και μυστικές ικανότητες των στρατηγικών αντιπάλων μας, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό», είπαν οι δύο άνδρες, σε μια σαφή. αναφορά στις φιλοδοξίες της Κίνας να εμποδίσει τις εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογία προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.

Το επιχείρημα του Συμβουλίου είναι ότι η Επιτροπή –της οποίας οι ανεξάρτητοι γραφειοκράτες έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στην κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ– θα πρέπει να διαβουλεύεται περισσότερο με τα εθνικά κεφάλαια προτού βιαστεί να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το Πεκίνο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα σε εμπορικά θέματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω εσωτερικών ευαισθησιών. «Αλλά μιλάμε για γεωπολιτική στρατηγική, για τη θέση (της ΕΕ) σε διεθνές επίπεδο… (αυτό)… πρέπει να γίνει με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, τονίζει ότι η δήλωση της Παρασκευής αντικατοπτρίζει την πολιτική της G7, όπως ορίστηκε από την ιαπωνική προεδρία της ομάδας. Ένας εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε προηγουμένως μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του κινδύνου (δηλαδή μείωση της έκθεσης) αντί για πλήρη αποσύνδεση από την Κίνα.

Αυτές οι εντάσεις μεταξύ των ανώτερων κλιμακίων των δυνάμεων μονομαχίας της ΕΕ, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την Κίνα έχουν επίσης κορυφωθεί κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν δεν θα παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο – μια σειρά γεγονότων που θα καθυστερήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο.

Η σχέση της ΕΕ με την Κίνα είναι πλέον ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε πληροφορίες με την Ευρώπη υποδηλώνοντας ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η εμβάθυνση των διχασμών στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί η Ευρώπη εν μέσω μιας ολοένα και πιο τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον θυμίζει προηγούμενες έντονες πολιτικές στιγμές, χωρίς προδικασμένες προοπτικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments