Οικονομία

Στο «κόκκινο» οι αγορές, καθησυχαστική η ΕΚΤ – Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Στο «κόκκινο» οι αγορές, καθησυχαστική η ΕΚΤ – Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Με απώλειες έως 4% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές στον απόηχο της κατάρρευσης των SVB και Signature Bank, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως δεν κατευνάζονται από τις δηλώσεις αξιωματούχων.

Το ΧΑ έκλεισε με πτώση 0,64%, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό και το ασήμι που καταγράφουν ράλι. Ειδικότερα, ο Dax έκλεισε με απώλειες 3,04%, o CAC 2,9%, o FTSE 2,58%, o Stoxx 600 2,42% και ο FTSE MIB 4,03%

«Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα που αποτελούν διαχρονικά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Για αυτό και σήμερα σημειώνουν σημαντικό ράλι» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. Ειδικότερα, ο χρυσός κερδίζει 2,63%, το ασήμι 7,09%, το παλλάδιο 8,64% και η πλατίνα 4,61%.

«Η Wall Street δεν υποχωρεί όπως οι ευρωαγορές καθώς το διάγγελμα Μπάιντεν φαίνεται πως έπεισε τους επενδυτές πως η κρίση δεν είναι συστημική. Αντιθέτως οι επιπτώσεις της θα είναι περιορισμένες. Επίσης οι αγοραστές βγαίνουν μπροστά καθώς με την κατάρρευση των δύο τραπεζών οι επενδυτές πιστεύουν πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, βλέποντας πως τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά αναλυτές στο CNBC. Σε αυτό το κλίμα ο Dow κερδίζει 0,07%, ο S&P 500 0,17% και ο Nasdaq 0,75%.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες της αγοράς.

To brent ενδοσυνεδριακά σημείωσε πτώση 4,60%, στα 78,97 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 79 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, σημείωσε ενδοσυνεδριακά πτώση 5,02%. Τώρα οι απώλειες έχουν περιοριστεί κάτω του 1%.

ΕΚΤ: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τυχόν επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης ασκούν συντηρητικότερη πολιτική δανεισμού από την SVB και την Signature Bank.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, η εποπτική αρχή των τραπεζών της ευρωζώνης βλέπει περιορισμένες συνέπειες από την κατάρρευση της SVB, με υψηλόβαθμη πηγή στην ΕΚΤ να σημειώνει πως «οι τράπεζες της ευρωζώνης ήταν καλύτερα  χρηματοδοτούμενες και πιο συντηρητικές στην πολιτική δανεισμού από την SVB, η οποία δάνειζε ως επί το πλείστον νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, και την αντίπαλη Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία πτώχευσε το Σαββατοκύριακο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κάνει καλή δουλειά με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, επισημαίνει πως πρέπει να παρακολουθείται στενά κάθε περαιτέρω διάχυση, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Ο  διευθυντής της Scope Ratings, Μάρκο Τροιάνο, σημείωσε ότι οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης εφάρμοσαν τις αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας σε όλες τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ομότιμές τους στις ΗΠΑ έθεσαν το όριο στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Silicon Valley Bank, η οποία υπέστη τραπεζική κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα, είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό.

Προς το παρόν, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είδε την ανάγκη να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, ενώ δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής μόνο η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank συγκάλεσε για σήμερα την ομάδα κρίσεων της για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά.

Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin, η οποία εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες σε συνεργασία με την Bundesbank, δήλωσε ότι επιβάλλει μορατόριουμ στο γερμανικό υποκατάστημα της SVB.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Στη νέα τοποθέτηση του μέσα σε 24 ώρες ο Τζο Μπάιντεν επιχειρώντας να καταλαγιάσει το ντόμινο στις αγορές από την κατάρρευση των SVB και Signature, καθησυχάζει επενδυτές και καταθέτες ενώ υπόσχεται απολύσεις των διοικήσεων που οδήγησαν αυτές τις τράπεζες στη χρεοκοπία.

Ο  Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ταχείες ενέργειες της κυβέρνησης για τη βοήθεια των καταθετών στις δύο αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους Αμερικανούς να είναι σίγουροι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.

Προσέθεσε ότι το πακέτο διάσωσης που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές χθες το βράδυ -το οποίο εγγυάται όλες τις καταθέσεις- σημαίνει ότι οι πελάτες της SVB θα μπορέσουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοί τους μπορούν επίσης να αναπνεύσουν ευκολότερα», ανέφερε χαμογελώντας.

Όπως τόνισε, η υπουργός Οικονομικών Γέλεν και μια ομάδα τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών ανέλαβαν άμεσα δράση: η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ανέλαβε τον έλεγχο της Silicon Valley Bank το βράδυ της Παρασκευής και στη συνέχεια της Signature Bank την Κυριακή.

Αναστολή διαπραγμάτευσης της First Republic – Βουτιά 70% της μετοχής

H αμερικανική First Republic Bank είδε τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 70%% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.

Η κατάρρευση της SVB βάζει φρένο στην αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αιφνιδιαστική κατάρρευση του δανειστή SVB Financial Group κλονίζει τον τραπεζικό τομέα.

Η τρέχουσα πρόβλεψη είναι για μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, ενώ ορισμένοι αναμένουν ακόμη και να μην υπάρξει καμία αύξηση.

Πρόκειται για μια γρήγορη αντιστροφή των προσδοκιών, αφού η απότομη πτώση των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας και το «γερακίσιο» σχόλιο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχαν ωθήσει τους επενδυτές να δουν μια πιθανότητα σχεδόν 70% για μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 bps.

Η διάσωση του βρετανικού βραχίονα

Η HSBC Holdings εξαγόρασε τη Δευτέρα τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας, διασώζοντας τον βασικό δανειστή για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Βρετανία και συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank στην HSBC, σε μια κίνηση που θα προστατεύσει τις καταθέσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η HSBC θα εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank UK (SVB UK) έναντι 1 λίρας, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αγωνιώδους διαπραγμάτευσης από τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας και η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank θα προστατευτούν και θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται πλαίσιο προστασίας των πελατών της τράπεζας, αλλά και συνολικά του τραπεζικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν και νέα bank run.

Επίσης αργά το βράδυ της Κυριακής, οι αμερικανικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της Signature Bank, της δεύτερης αμερικανικής τράπεζας που πτώχευσε εντός λίγων μόνο ημερών, με έδρα την πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην τρίτη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην Ασία οι επενδυτές αξιολογώντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οδήγησαν τις αγορές να κλείνουν με μεικτά πρόσημα.

Κομισιόν για SVB: Πολύ μικρή η παρουσία της τράπεζας στην ΕΕ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις επιδράσεις της στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας και ότι λαμβάνει υπ’ όψιν την «γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση» των αμερικανικών Αρχών.

Προσέθεσε δε ότι η παρουσία της τράπεζας είναι πολύ περιορισμένη στην ΕΕ και ότι είναι σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές.

ΗΠΑ: Εξετάζουν την ίδρυση Ταμείου για τη διασφάλιση καταθέσεων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Federal Deposit Insurance Corp εξετάζουν τη δημιουργία ενός ταμείου που θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να προστατεύσουν τις καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, ανέφερε το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν το νέο ταμείο-«σωσίβιο» σε συνομιλίες με τραπεζικά στελέχη και ελπίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθησυχάσει τους καταθέτες και θα βοηθήσει να περιοριστεί ο πανικός, ανέφερε η έκθεση.

Η δημιουργία του νέου ταμείου αποτελεί μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης του οργανισμού, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments