Global News

TagesspiegeI: Η Ουκρανία έγινε ο 3ος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο

TagesspiegeI: Η Ουκρανία έγινε ο 3ος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων είναι ορατές: οι ευρωπαϊκές εισαγωγές βαρέων όπλων αυξάνονται σημαντικά – αντίθετα με την παγκόσμια τάση. Και η Ουκρανία έφθασε να γίνει ο 3 ος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Το σημείο καμπής που πυροδότησε ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας πλήττει την αγορά όπλων στην Ευρώπη με πλήρη ισχύ. Οι εισαγωγές βαρέων όπλων όπως τανκς, μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 47% τις δύο τελευταίες πενταετίες – αυτές των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ έως και 65%. Αυτό προκύπτει από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από το ινστιτούτο ερευνών για την ειρήνη Sipri στη Στοκχόλμη. Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Αντίθετα, ο όγκος των παραδόσεων όπλων μεταξύ χωρών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 5,1%. Οι ΗΠΑ παραμένουν ο ηγέτης του κλάδου, η Γερμανία παραμένει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές. Ο ερευνητής του Sipri, Pieter Wezeman, δήλωσε: «Ακόμη και αν οι μεταφορές όπλων έχουν μειωθεί παγκοσμίως, αυτές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί απότομα λόγω των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να εισάγουν περισσότερα όπλα – και πιο γρήγορα». Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από τα μισά (56 τοις εκατό) των όπλων που αγοράζουν αυτά τα κράτη προέρχονται από τις ΗΠΑ και το 5,1% από τη Γερμανία. Η Ουκρανία έγινε ξαφνικά ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές: Από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, δεν είχε εισάγει σχεδόν καθόλου Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από τα μισά (56 τοις εκατό) των όπλων που αγοράζουν αυτά τα κράτη προέρχονται από τις ΗΠΑ και το 5,1 τοις εκατό από τη Γερμανία. βαρέα όπλα.

Το 2022, ωστόσο, η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη την έκανε νούμερο τρία στον κόσμο. Μόνο το Κατάρ και η Ινδία εισήγαγαν ακόμη περισσότερα. Την περίοδο 2018-2022, η Ουκρανία κατατάσσεται στην 14η θέση με 2,0 τοις εκατό των παγκόσμιων εισαγωγών.Ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της μετά τις ΗΠΑ και την Πολωνία είναι η Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments