Τεχνολογία

Η εφαρμογή που αυξάνει τα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών

Η εφαρμογή που αυξάνει τα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Το TikTok είναι ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο.

Την ώρα που οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες καλούνται να εγγυηθούν πως οι συσκευές τους δεν θα έχουν εγκατεστημένη, ούτε θα επιτρέπουν την εγκατάσταση του TikTok στις συσκευές, μια νέα επιστημονική έρευνα φανερώνει την τοξικότητα της εφαρμογής στη διατροφική «κουλτούρα» των νέων.

Το TikTok είναι ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 15 δευτερόλεπτων.

Αύξηση ρεκόρ κατά την περίοδο της πανδημίας

Το 2022 το TikTok βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων πλατφορμών MKΔ, ενώ η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε με την είσοδο του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εφαρμογή σημείωσε αύξηση 180% μεταξύ των χρηστών ηλικίας 15 έως 25 ετών.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 67% των εφήβων 13 και 17 ετών δηλώνουν ότι έχουν και χρησιμοποιούν το TikTok, ενώ το 16% δηλώνει ότι κάνουν συστηματική χρήση.

Υγεία και Διατροφή στο TikTok

Ένας από τους πιο ευρέως καταναλωθέντες τύπους περιεχομένου στο TikTok είναι η υγεία και η διατροφή.

Η πλειονότητα των αναρτήσεων δεν ανήκει σε γιατρούς ή διαιτολόγους, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό healthline.com, ολοένα και περισσότεροι έφηβοι επηρεάζονται από τα διατροφικά βίντεο που αναρτώνται στην εφαρμογή με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται μια «τοξική» διατροφική κουλτούρα. 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το περιεχόμενο τροφίμων, διατροφής και απώλειας βάρους στο TikTok ενθαρρύνει μια «τοξική» κουλτούρα διατροφής μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι γνώμες των ειδικών συχνά δεν περιλαμβάνονται στο μείγμα.

Η έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 βίντεο από δέκα δημοφιλή hashtags που σχετίζονται με το φαγητό, τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Το κάθε βίντεο είχε τουλάχιστον 1.000.000 views.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, από τα βασικά θέματα στο κάθε βίντεο ήταν η απώλεια βάρους και η αξιοποίηση των τροφών έχοντας ως στόχο το αδυνάτισμα.

Περισσότερα από τα μισά βίντεο με hashtag #nutrition περιείχαν διατροφικές συμβουλές, όπως ποιες τροφές θα πρέπει να επιλέγονται και ποιες να αποφεύγονται με στόχο το αδυνάτισμα. Ωστόσο, μόλις το 1,4% συνολικά όλων των βίντεο είχε δημιουργηθεί από επαγγελματίες διαιτολόγους – διατροφολόγους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επηρεάζονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έρευνα από το 2020 δείχνει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται σε υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τη ψυχική τους υγεία.

«Φρενάρισμα» στο διατροφικό περιεχόμενο του TikTok

Συμπερασματικά, η έκθεση σε επιβλαβή μηνύματα που αφορούν την υγεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους εφήβους, οι οποίοι συχνά επηρεάζονται σε θέματα που αφορούν τη σωματική τους ανάπτυξη ή τις συναισθηματικές τους αλλαγές.

Για το λόγο αυτό, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές για να προωθήσει την «ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία» των χρηστών της. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν την κατάργηση περιεχομένου που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments