Οικονομία

Σε αναμονή για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αναμονή για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σημειώνεται ότι αργά εχθές το βράδυ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η ρυθμιστική αρχή FINMA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσαν καταθέτες και επενδυτές ότι "η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παράσχει ρευστότητα".

Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα λάβουν την τελική τους απόφαση για τα επιτόκια οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, υπό τη σκιά της σοβαρής κρίσης που ταλανίζει την Credit Suisse συμπαρασύροντας τους τραπεζικούς τίτλους διεθνώς.

Σημειώνεται ότι αργά εχθές το βράδυ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η ρυθμιστική αρχή FINMA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσαν καταθέτες και επενδυτές ότι “η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παράσχει ρευστότητα”.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από αίτημα της ελβετικής τράπεζας για στήριξη από τις εποπτικές αρχές μετά την κατάρρευση της μετοχής της κατά 30% στη χθεσινή συνεδρίαση που οδήγησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της που κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 24%. Πράγματι, τις πρώτες πρωινές ώρες η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Τα “γεράκια” της Φρανκφούρτης, πάντως, εξακολουθούν να πιέζουν για απρόσκοπτη άσκηση της νομισματικής πολιτικής με γνώμονα τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζουν, είναι εργαλείο ρύθμισης του επιπέδου των τιμών, και όχι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Γι’ αυτό υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να διασφαλίσουν αναγκαία ρευστότητα και τη στήριξη μεμονωμένων πιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον χρειαστεί.

Εφόσον η “σκληρή” γραμμή επικρατήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης όπως έχει ήδη προεξοφληθεί στην αγορά. Με μεγάλη προσμονή αναμένονται, επίσης, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκρατημένη ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ισχυροί κλυδωνισμοί της CS μεταδόθηκαν στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές που ήδη δέχονταν ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της πτώχευσης της Sillicon Valley Bank στις ΗΠΑ, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η επιθετική άνοδος των επιτοκίων στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, οικονομολόγος διεθνούς φήμης γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, διατύπωσε την εκτίμηση στους Financial Times ότι “ήρθε η ώρα Lehman” για την Ευρώπη καθώς η Credit Suisse είναι “πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί”.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών- να καταθέσουν στοιχεία σχετικά με την έκθεσή τους στην ελβετική τράπεζα μέσω ομολόγων ή μετοχών.

Στελέχη του εγχώριου κλάδου με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr εμφανίζονται, πάντως, καθησυχαστικά διαβεβαιώνοντας ότι η έκθεση των ελληνικών ιδρυμάτων στην ελβετική τράπεζα είναι ουσιαστικά μηδενική. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβλήματα που ταλανίζουν την CS είναι γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες, γεγονός που ώθησε τους αρμόδιους διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών να “κλείσουν” τις θέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη απειλή που θέτει το ράλι των επιτοκίων για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, η εκτίμηση πηγών του τραπεζικού κλάδου είναι ότι η πίεση που ασκείται είναι ελεγχόμενη και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για τον κλάδο. Εξ άλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από τις ΗΠΑ, γεγονός που εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την ευρωπαϊκό κλάδο.

“Όλες οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ωστόσο, τα επιτόκια αυτά διακρατώνται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έως τη λήξη τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ασκούνται ουσιαστικές πιέσεις στις αποτιμήσεις τους στην αγορά λόγω της ανόδου των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες”, δηλώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει μια συνεχιζόμενη υπεραντίδραση των αγορών στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, καθώς και τα προβλήματα της CS. “Υπάρχουν κρίσεις που συνέβησαν ενώ τα θεμελιώδη στοιχεία έδειχναν ότι μπορούσαν να αποφευχθούν και αντίστροφα”, αναφέρει άλλη τραπεζική πηγή. Όπως εξηγεί, είναι ζήτημα “συντονισμού των προσδοκιών και, υπό αυτή την έννοια, όλα μπορούν να συμβούν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments