Global News

NYT: Πώς η αγάπη αλλάζει τον εγκέφαλό σου

NYT: Πώς η αγάπη αλλάζει τον εγκέφαλό σου

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Στο νέο της βιβλίο, η Stephanie Cacioppo, μια σημαντική σύγχρονη νευροεπιστήμονας, εμβαθύνει στον ρομαντισμό, την απώλεια και την ανθρώπινη σύνδεση καθώς γράφει την ιστορία του έρωτά της και οι NWT αναπαράγουν ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι πόσο ωραία αισθάνεται. Είναι επειδή ο εγκέφαλος απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά που ενισχύουν τη διάθεσή μας. Όταν βρίσκουμε την αγάπη, είναι σαν βιολογικά πυροτεχνήματα. Ο καρδιακός μας ρυθμός είναι αυξημένος, τα επίπεδα της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης ωκυτοκίνης αυξάνονται, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε συνδεδεμένοι. Τα επίπεδα της ορμόνης και του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη αυξάνονται, γεγονός που μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Τα επίπεδα της αδρεναλίνης μας αυξάνονται, η οποία διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία στα μάγουλά μας και μας κάνει να κοκκινίζουμε.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα σεροτονίνης μας, μιας βασικής ορμόνης στη ρύθμιση της όρεξης και των ενοχλητικών ανήσυχων σκέψεων, πέφτουν. Έτσι, όταν είμαστε ερωτευμένοι, μπορεί να βρεθούμε να τρώμε ακανόνιστα ή να προσηλώνουμε μικρές λεπτομέρειες, να ανησυχούμε μήπως στείλουμε «το τέλειο κείμενο», «πούμε τις τέλειες λέξεις» και μετά επαναλαμβάνουμε το κείμενο ή το τηλεφώνημα ξανά και ξανά στο μυαλό μας.

Στη συνέχεια, όταν αρχίζουμε να νιώθουμε μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης με τον σύντροφό μας, ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που πυροδοτούν όχι μόνο βασικά συναισθήματα, αλλά και πιο περίπλοκες γνωστικές λειτουργίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως καταστολή του πόνου, περισσότερη συμπόνια, καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Η ρομαντική αγάπη μοιάζει με μια υπερδύναμη που κάνει τον εγκέφαλο να ευδοκιμεί. Η αγάπη είναι μια βιολογική αναγκαιότητα, όπως το νερό ή η άσκηση ή το φαγητό. Η έρευνά μου με έπεισε ότι μια υγιής ερωτική ζωή – που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αγαπημένο σας σύντροφο, τον στενότερο φίλο σας, την οικογένειά σας και ακόμη και την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα – είναι τόσο σημαντική για την ευημερία ενός ατόμου όσο και μια καλή διατροφή.

Η αγάπη — με τον ολιστικό, επεκτατικό τρόπο που αντιλαμβάνομαι τώρα τον όρο — είναι το αντίθετο της μοναξιάς. Όταν εξετάζουμε την απουσία θετικών και υγιών σχέσεων, βλέπουμε έναν καταρράκτη σωματικών και ψυχικών μειονεκτημάτων – από την κατάθλιψη έως την υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι τον διαβήτη και τον κατακερματισμό του ύπνου. Εάν δεν αισθάνεστε ότι έχετε μια ουσιαστική σχέση, είναι σαν να διψάτε κοινωνικά και ο εγκέφαλός σας στέλνει ένα σήμα για να σας πει ότι πρέπει να βοηθήσετε το κοινωνικό σας σώμα. Μερικοί από τους ίδιους συναγερμούς που ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι διψούν ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κοινωνικά αποκομμένοι από τους άλλους. Το κλειδί είναι να μην καταπιέζετε αυτά τα συναισθήματα. Έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν ναεπιβιώσουμε. έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments