Global News

FAZ: Η Μπέρμποκ διαμαρτυρήθηκε για τις διαφωνίες των κρατών της ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική

FAZ: Η Μπέρμποκ διαμαρτυρήθηκε για τις διαφωνίες των κρατών της ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάνει έκκληση για μια ευρωπαϊκή θάλασσα διάσωσης και επικρίνει τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική πολιτική. Η Αναλένα Μπέρμποκ υποστηρίζει επίσης μια κοινή γραμμή όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ  διαμαρτυρήθηκε για τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των κρατών της ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. «Οι ετοιμοθάνατοι στη Μεσόγειο είναι η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης γιατί δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική», είπε η Πράσινη πολιτικός. «Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια κοινή θέση. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα μόνα τους, ούτε με τους ανθρώπους που έχουν διασωθεί από τη θάλασσα, ούτε με τους ανθρώπους που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα αλλά δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστραφούν».

Η Μπέρμποκ είχε ρωτηθεί εάν η Ε. Ε. χρειαζόταν άλλη μια αποστολή θαλάσσιας διάσωσης για να αποτρέψει δεκάδες ανθρώπους από τον πνιγμό στη Μεσόγειο – όπως πρόσφατα στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών. Η Μπέρμποκ είπε: «Χρειαζόμαστε κοινή ευθύνη και πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης». Στη συμφωνία συνασπισμού, οι Πράσινοι, το SPD και το FDP είχαν ορίσει ότι θα αγωνιστούν για θαλάσσια διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα, συντονισμένη από το κράτος και υπό την υποστήριξη της Ευρώπης . Μίλησαν υπέρ ενός «δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα για θαλάσσια διάσωση» και για τη μεταφορά των ανθρώπων σε ασφαλή μέρη μετά τη διάσωση. Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν για τη μεταναστευτική τους πολιτική εδώ και χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ερώτημα εάν και πώς κατανέμονται οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία στην ΕΕ. Επειδή δεν υπάρχει πρόοδος, οι χώρες επικεντρώθηκαν πρόσφατα κυρίως στην καλύτερη προστασία των συνόρων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Εδώ και χρόνια, οργανώσεις πολιτών – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική Μεσόγειο για να δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες με τα πλοία τους. Επιπλέον, η Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε μια κοινή γραμμή για τις εξαγωγές όπλων. Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος έδειξε ότι τα πυρομαχικά και ο εξοπλισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι αυτόματα συμβατά μεταξύ τους, δήλωσε ο Μπέρμποκ στη «Welt» (Δευτέρα). «Γι' αυτό εργαζόμαστε τώρα με τους εταίρους μας για να αναπτύξουμε μια στρατηγική για το πώς μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε στενότερα όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειαζόμαστε μια κοινή γραμμή για τις εξαγωγές».

Η Μπέρμποκ απαίτησε οι αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων να είναι σύμφωνες με την εξωτερική πολιτική. «Εάν καταδικάσουμε σθεναρά τους βομβαρδισμούς αμάχων, δεν μπορούμε να εξάγουμε τα πυρομαχικά εκεί ταυτόχρονα. Γι  αυτό χρειαζόμαστε κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με το πού να εξάγουμε.» Πρέπει επίσης να καθοριστεί τι συμβαίνει με τις άδειες εξαγωγής που έχουν ήδη εκδοθεί σε περίπτωση σοβαρότερων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments