Κόσμος

Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό «πόλεμος» και για το νερό

Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό «πόλεμος» και για το νερό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πολίτες αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για ταμιευτήρες νερού

Σειρά, στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γαλλία παίρνει και το κυβερνητικό σχέδιο για τους ταμιευτήρες νερού, ξεσπώντας σήμερα νέα βίαια επεισόδια. Σε συνέχεια των διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό οι Γάλλοι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους, με άγριες διαθέσεις, με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια για το νερό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το prothothema.gr το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που αντιτίθενται στο σχέδιο κατασκευής δεξαμενών νερού για τις ανάγκες αγροτικών καλλιεργειών.

Στη επαρχία Σεντ Σολάν, εκατομμύρια πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προγραμματίσει την κατασκευή τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρων) στην επαρχία, με πολλούς περιβαλλοντολόγους και πολίτες από τον αριστερό χώρο να αντιτίθενται στα σχέδια.

Όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Για την επιβολή της τάξης, περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν μεταβεί το σημείο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πέντε αστυνομικά οχήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Για τον γαλλικό Τύπο, εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει και τους πολέμιους της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Οι διαδηλωτές διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή μεγάλων δεξαμενών (ταμιευτήρες) που θα καλύπτουν τις ανάγκες αγροτικών καλλιεργειών.

Οι δεξαμενές αυτές θα γεμίζουν με νερό το οποίο θα αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να χρησιμοποιείται για το πότισμα εντατικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το έργο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποθήκευση νερού που αντλείται από τα νερά το χειμώνα, προκειμένου να ποτίζει τις καλλιέργειες το καλοκαίρι όταν οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Monde».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments