Διεθνή

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίζονται Καθησυχαστικοί

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίζονται Καθησυχαστικοί

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στη Γηραιά Ήπειρο, στα απόνερα των χρεοκοπιών αμερικανικών και ελβετικών τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές.

“Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα” και “η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά”, υπογράμμισε.

Η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ως απάντηση στις ανησυχίες που έχει εγείρει η απότομη “βουτιά” της μετοχής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας την Παρασκευή.

“Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα”, δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Deutsche Bank, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απάντησε με τη σειρά της ότι δεν βλέπει “κάποια ανάγκη για ιδιαίτερη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με μία δεκαετία πριν, με τη λειτουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των στρες τεστ, και η οικονομία είναι επίσης ισχυρότερη.

“Θεωρώ ότι είναι απίθανο, αν δείτε πώς έχουμε οργανώσει τα πράγματα στην Ευρώπη”, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

“Ηταν μία αντίδραση σε ό,τι συνέβη τότε και η κατάσταση είναι διαφορετική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία”.

Για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε εξάλλου τους ηγέτες της ΕΕ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας”, δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Υπερασπιζόμενη την ώθηση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό σε μια περίοδο αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.

“Η εργαλειοθήκη μας μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και για τα δύο”, δήλωσε στους ηγέτες, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. “Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα αποφασίσουμε για τα μελλοντικά επιτόκια με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα”, φέρεται να είπε.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τους ηγέτες να προωθήσουν το σχέδιο Ένωσης Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, που ξεκίνησε το 2012, από το οποίο λείπει ακόμη ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) που θα ενίσχυε ή θα αντικαθιστούσε το υπάρχον παζλ εθνικών συστημάτων.

“Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης” είναι ο κωδικός της ΕΕ για την εισαγωγή του EDIS ως το τελευταίο στοιχείο που λείπει από το σχέδιο που έχει ήδη δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή αρχή εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης και μια ενιαία αρχή εξυγίανσης με ένα ειδικό ταμείο για την εξυγίανση χρεοκοπημένων τραπεζών.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν κάποια μορφή εθνικής ασφάλισης που εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ, ούτε ένας τρόπος για τις αρχές να λειτουργούν διασυνοριακά εάν μια κρίση είναι υπερβολική για μια χώρα μόνο.

Ο κύριος αντίπαλος του EDIS είναι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι εάν οι εγγυήσεις καταθέσεων αμοιβαιοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, το Βερολίνο θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώνει τις καταθέσεις χρεοκοπημένων τραπεζών σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, οι οποίες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με κακές πιστωτικές ή επενδυτικές αποφάσεις πριν από χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments