Κόσμος

Το Μπαχμούτ κρίνει τον πόλεμο;

Το Μπαχμούτ κρίνει τον πόλεμο;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ζήτημα για το αν Μπαχμούτ αποτελεί την «πυξίδα» για την εξέλιξη του πολέμου το ανακινεί σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και αναπαράγεται από το μεσημέρι σε δυτικά μέσα.

Το ζήτημα για το αν Μπαχμούτ αποτελεί την «πυξίδα» για την εξέλιξη του πολέμου το ανακινεί σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και αναπαράγεται από το μεσημέρι σε δυτικά μέσα. Η γνώμη του άρθρου αυτού της DW είναι ότι, πράγματι, το Μπαχμούτ μπορεί να κρίνει την πολεμική εξέλιξη στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πια ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Σε όλο αυτό το διάστημα η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει καθημερινά -άλλοτε λίγα κι άλλοτε πολλά, πάντα όμως σημαντικά- στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ουκρανικό μέτωπο. Το τελευταίο διάστημα, το βλέμμα όλων έχει στραφεί στην περιοχή του Ντονμπάς και ειδικότερα στην πόλη του Μπαχμούτ, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Οι τεράστιες προσπάθειες των Ουκρανών στρατιωτών κρατούν πίσω την Ρωσία», δήλωσε στο BBC ο αρχιστράτηγος του Ουκρανικού στρατού, Βάλερι Ζαλούζνι. Είναι αλήθεια πως το Κρεμλίνο έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Αρχικά, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, από το καλοκαίρι και μετά πάνω από 20.000 έως 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαχμούτ.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω εντάσεων μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, που από κοινού τροφοδοτούν με στρατιώτες το πεδίο της μάχης, όπως τονίζει σήμερα η καθημερινή ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών στο twitter.

Εντούτοις, αυτές οι εξελίξεις είναι ικανές, ώστε το Μπαχμούτ να αποτελέσει το σημείο καμπής στην πορεία του πολέμουl; Σύμφωνα με σημερινό αναλυτικό άρθρο του βρετανικού Guardian ίσως. Η άποψη του «νούμερο δύο» του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι δείχνει ότι ο κατάλληλος τόπος για αντεπίθεση ίσως να είναι τελικά το Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι σύντομα «θα αποδυναμωθούν και θα εξαντληθούν», οπότε πρέπει «να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία». Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές, όμως, η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία ώστε να ξεκινήσει από εκεί ο πυρήνας της αντεπίθεσης.

Πιο πιθανό είναι οι Ουκρανοί να στοχεύσουν στη Ζαπορίζια, σε μία προσπάθεια να κόψουν τη «γέφυρα τροφοδότησης» με την Κριμαία. Το Κίεβο όμως φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε τις ρωσικές δυνάμεις έτοιμες και ο προτιμότερος τρόπος είναι ο αιφνιδιασμός. Η μικρή και «ασήμαντη στρατηγικά» λοιπόν πόλη του Μπακχμούτ είναι κατάλληλη για αυτό, αφού σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται δύσκολη προς κατάκτηση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως και να έχει, το βρετανικό μέσο εκτιμά ότι το πιο σοφό για το Κίεβο είναι να περιμένει καθώς, είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές απώλειες. Παράλληλα η δυτική βοήθεια (Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας), καταφθάνει σταδιακά στην χώρα, άρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Ουκρανών στο κομμάτι του εφοδιασμού.

Σε αυτό το σκηνικό, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως αλλάζουν τακτική, υιοθετώντας μια αμυντική και όχι τόσο επιθετική προσέγγιση. Ουκρανικές εκτιμήσεις αναδεικνύουν μάλιστα ότι τα αποθέματα των ρωσικών πυραύλων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 10% – 15% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την αρχή του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments