Διεθνή

Ο πάπας Φραγκίσκος αυστηροποιεί τον εκκλησιαστικό νόμο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Ο πάπας Φραγκίσκος αυστηροποιεί τον εκκλησιαστικό νόμο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πάπας Φραγκίσκος τροποποίησε και ενημέρωσε εκκλησιαστικό νόμο του 2019, αλλαγή που στοχεύει στο να κάνει ανώτερους ιερείς να λογοδοτήσουν για συγκάλυψη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.  

Ο Πάπας Φραγκίσκος τροποποίησε και ενημέρωσε εκκλησιαστικό νόμο του 2019, αλλαγή που στοχεύει στο να κάνει ανώτερους ιερείς να λογοδοτήσουν για συγκάλυψη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.

Συγκεκριμένα, με την ενημέρωση αυτή, ο Φραγκίσκος έκανε μόνιμες προσωρινές διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2019 σε μια στιγμή κρίσης για το Βατικανό και τη Ρωμαιοκαθολική ιεραρχία. Ο νόμος επαινέθηκε εκείνη την εποχή για τη θέσπιση ακριβέστερων μηχανισμών για τη διερεύνηση συνενόχων επισκόπων και θρησκευτικών προϊσταμένων.

Ωστόσο, στην πράξη,                                                                                                                                                                                                                                          η εφαρμογή ήταν άνιση και οι επιζώντες της κακοποίησης επέκριναν το Βατικανό για συνεχή έλλειψη διαφάνειας. Οι υποστηρικτές νέων αλλαγών υποστήριξαν πως ήταν απαραίτητη μια γενική αναθεώρηση, όχι μόνο οι μικρές τροποποιήσεις του Σαββάτου.

«Στον καθολικό λαό υποσχέθηκαν ότι [ο νόμος] θα ήταν «επαναστατικός», ένα γεγονός ορόσημο για την ανάληψη ευθύνης από τους επισκόπους. Αλλά σε τέσσερα χρόνια, δεν έχουμε δει καμία σημαντική αλλαγή», δήλωσε η Anne Barrett Doyle, συνδιευθύντρια του BishopAccountability.org, διαδικτυακής πηγής που έχει εντοπίσει 40 επισκόπους που ερευνήθηκαν παγκοσμίως βάσει των νέων πρωτοκόλλων.

Οι νέοι κανόνες συμμορφώνονται με άλλες αλλαγές στον χειρισμό της κακοποίησης από την Καθολική Εκκλησία, αλλαγές που εκδόθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι ότι επεκτείνονται για να καλύπτουν ηγέτες ενώσεων εγκεκριμένων από το Βατικανό με επικεφαλής λαϊκούς και όχι μόνο κληρικούς.

Η επέκταση είναι μια απάντηση στις πολλές περιπτώσεις λαϊκών ηγετών που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για λαϊκούς ηγέτες, που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους για σεξουαλική εκμετάλλευση ατόμων υπό την πνευματική τους φροντίδα ή εξουσία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι έχει κάνει σφάλματα και διέταξε την πλήρη αναθεώρηση συγκεκριμένων φακέλων κακοποίησης, που αναφέρονται σε ορισμένες, υπαρκτές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς.  Ο Πάπας κάλεσε τους προέδρους των επισκόπων στη Ρώμη για μια τετραήμερη σύνοδο κορυφής και έθεσε σε λειτουργία σχέδια για έναν νέο νόμο που θα ελέγχει αποφασιστικότερα τους ανώτερους ιερείς.

Ο νόμος του 2019 και η ενημέρωσή του το  περιέχουν ρητά πρότυπα για την έρευνα επισκόπων και προϊσταμένων και αναθέτει σε άλλους επισκόπους να κάνουν το έργο. Εξουσιοδοτεί επίσης όλο το εκκλησιαστικό προσωπικό να αναφέρει καταγγελίες για κακοποίηση κληρικών εσωτερικά, αν και δεν επιβάλλει την αναφορά κακοποίησης από λαϊκούς ηγέτες και απέχει από την απαίτηση οποιασδήποτε αναφοράς στην αστυνομία. Ο νέος νόμος διευρύνει την προστασία των καταγγελιών και επιβεβαιώνει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Η ενημέρωση, τέλος, καθιστά σαφές ότι κάθε επισκοπή πρέπει να έχει ένα γραφείο για να λαμβάνει παράπονα, μια πιο συγκεκριμένη απαίτηση από την αρχική πρόσκληση για ένα απλό «σύστημα», όπως είναι μια διεύθυνση email. Η αλλαγή προήλθε από τη συνειδητοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου ότι πολλές επισκοπές, ιδιαίτερα σε φτωχότερα μέρη του κόσμου, καθυστερούσαν υπέρμετρα στην αντιμετώπιση περιστατικών «βίαιης ερωτικής συμπεριφοράς».

Ιδιαίτερα σε φτωχότερα μέρη του κόσμου, έσερναν τα πόδια τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments