Διεθνή

Μ. Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη του Σούνακ για το μεταναστευτικό

Μ. Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη του Σούνακ για το μεταναστευτικό
Σήμερα συζητείται στην κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ για την παράνομη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα συζητείται στην κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ για την παράνομη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός προτάσσει την κανονιστική αντίληψη του προβλήματος με τις «μικρές βάρκες» που διασχίζουν την Μάγχη και η αριστερή αντιπολίτευση «απαντά» με ένα νέο κείμενο για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Η συντηρητική κυβέρνηση θέτει ως κεντρικό το ζήτημα με τις «μικρές βάρκες». Δεν είναι βέβαια το μόνο πρόβλημα μεταναστευτικής πολιτικής για την Μεγάλη Βρετανία. Είναι όμως πρόβλημα για τις ζωές των παράτυπων/παράνομων μεταναστών στην Μάγχη και για τις αρχές της χώρας.

Η πλευρά του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ υπενθυμίζει ότι, το 2022, 45.755 άνδρες, γυναίκες και παιδιά διέσχισαν την Μάγχη με μικρές βάρκες για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι από τους οποίους ζήτησαν άσυλο. Φέτος., σχεδόν 3.000 άτομα έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη διέλευση, με τις επίσημες εκτιμήσεις να αναμένουν περισσότερα από 80.000 φέτος.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 60 ΜΚΟ, βουλευτές και ακαδημαϊκοί έστειλαν επιστολή στον Ρίσι Σούνακ, καλώντας τον να αποσύρει το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση και προειδοποιώντας τον ότι θα στοιχίσει τη ζωή πολλών μεταναστών.

Επιπλέον, οι υπογράφουσες προσωπικότητες της Αριστεράς υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προσφέρει γενικές διασφαλίσεις κατά της κράτησης γυναικών, παιδιών, εγκύων ή ατόμων με σοβαρές ψυχικές ή σωματικές ασθένειες.

Η επιστολή αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «εάν εγκριθεί, αυτή η νομοθεσία θα κόστιζε ζωές. Θα προκαλούσε ζημιά στους επιζώντες της σύγχρονης δουλείας και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους… απειλεί τους επιζώντες με κράτηση και απομάκρυνση για είσοδο στη χώρα χωρίς άδεια μετανάστευσης».

Η επιστολή, που υπογράφεται από βουλευτές των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και του Πράσινου Κόμματος, εγείρει επίσης ανησυχίες για την «κακοποίηση» θυμάτων σωματεμπορίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβμαν ότι άτομα που επιβεβαιώθηκαν ως θύματα ήταν τελικά «παιχνίδια του συστήματος ανθρωπισμού».

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σούνακ επισημαίνει, ακόμη, ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι και 100 εκατομμύρια θα μπορούσαν να αιτηθούν το άσυλο χωρίς καμία νομοθετική αλλαγή.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν το νομοσχέδιο είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση εισήγαγε αυτό που ονομάζεται δήλωση του τμήματος 19(1)(β) στο νομοσχέδιο, το οποίο δείχνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει και το οποίο επιτρέπει την νομοθετικά ευχερή δραστηριοποίηση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments