Global News

CNN: Κεφτεδάκια από κρέας μαμούθ

CNN: Κεφτεδάκια από κρέας μαμούθ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η Vow, μια αυστραλιανή startup παραγωγής κρέατος, έφτιαξε αυτό που περιγράφει ως κεφτεδάκι μαμούθ.

Τα μάλλινα υπολείμματα μαμούθ, με τη γούνα και τον ιστό ακόμα σε διακριτικότητα, βρίσκονται τακτικά ενταφιασμένα στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής. Η ανακάλυψή τους επέτρεψε στους επιστήμονες να ακολουθήσουν το γονιδίωμα του μαμούθ και να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των εξαφανισμένων γιγάντων της Εποχής των Παγετώνων. Τώρα, μερικές από αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης κρέατος μαμούθ σε ένα εργαστήριο.

Η Vow, μια αυστραλιανή startup παραγωγής κρέατος, έφτιαξε αυτό που περιγράφει ως κεφτεδάκι μαμούθ. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να επιστήσει την προσοχή στη δυνατότητα του καλλιεργημένου κρέατος να κάνει τις διατροφικές συνήθειες πιο φιλικές προς τον πλανήτη. Την Τρίτη, το κεφτεδάκι θα ενταχθεί στη συλλογή στο Rijksmuseum Boerhaave — ένα μουσείο επιστήμης και ιατρικής στην Ολλανδία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να ξανασκεφτούμε πώς παίρνουμε το φαγητό μας. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι… ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρχίσουν να ακούνε για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Vow.

Ένα υπέροχα εκκεντρικό διαφημιστικό κόλπο, τα κεφτεδάκια δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ακόμη και το να αποκαλούμε το δημιούργημα κρέας μαμούθ είναι λίγο τεντωμένο. Μοιάζει περισσότερο με αρνί κατασκευασμένο στο εργαστήριο αναμεμειγμένο με μια μικροσκοπική ποσότητα DNA μαμούθ.

Οι επιστήμονες που εργάζονταν στο έργο δεν είχαν πρόσβαση σε μια παγωμένη στοιβάδα ιστού μαμούθ στον οποίο να βασίσουν τις προσπάθειές τους. Αντίθετα, εστίασαν σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα θηλαστικά που ονομάζεται μυοσφαιρίνη και δίνει στο κρέας την υφή, το χρώμα και τη γεύση του, προσδιορίζοντας την αλληλουχία DNA για την έκδοση μαμούθ σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων γονιδιώματος.

Συμπλήρωσαν κενά στην αλληλουχία DNA της μυοσφαιρίνης μαμούθ χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το γονιδίωμα ενός αφρικανικού ελέφαντα. Οι επιστήμονες εισήγαγαν το συντιθέμενο γονίδιο σε ένα μυϊκό κύτταρο προβάτου, το οποίο στη συνέχεια καλλιεργήθηκε ή αναπτύχθηκε σε εργαστήριο. Η ομάδα κατάφερε τελικά να παράγει περίπου 400 γραμμάρια κρέατος μαμούθ.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη κτηνοτροφία.

Η Vow ελπίζει να λάβει σύντομα ρυθμιστική έγκριση στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας, που θα πωλεί εργαστηριακό κρέας ορτυκιού που έχει αναπτύξει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA είπε ότι το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι εντάξει για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Από γονιδιωματικής άποψης, είναι μόνο ένα γονίδιο ανάμεσα σε όλα τα άλλα γονίδια προβάτου που είναι το μαμούθ», είπε ο Ernst Wolvetang, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος ήταν μέρος. του σχεδίου. «Είναι ένα γονίδιο στα 25.000».

Ο Ryall είπε ότι η μυοσφαιρίνη μαμούθ άλλαξε τη φυσική εμφάνιση των μυϊκών κυττάρων του προβάτου. Αν και οι πρόγονοί μας της Λίθινης Εποχής κυνηγούσαν και πιθανώς γλέντιζαν με μαμούθ, ο Ryall και ο Wolvetang είπαν ότι δεν είχαν δοκιμάσει τα κεφτεδάκια. «Κανονικά, δοκιμάζαμε τα προϊόντα μας και παίζαμε μαζί τους. Αλλά διστάζαμε να δοκιμάσουμε αμέσως και να δοκιμάσουμε γιατί μιλάμε για μια πρωτεΐνη που δεν υπάρχει εδώ και 5.000 χρόνια. Δεν έχω ιδέα ποια μπορεί να είναι η πιθανή αλλεργιογένεση αυτής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης», είπε ο Ryall.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν το προσφέρουμε ως προϊόν. Δεν πρόκειται να βγει προς πώληση, γιατί δεν έχουμε ιδέα για το προφίλ ασφάλειας αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments