Διεθνή

Η Μεγάλη Βρετανία στην Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Διειρηνική Συμφωνία

Η Μεγάλη Βρετανία στην Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Διειρηνική Συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει ευπρόσδεκτη σε ένα εμπορικό μπλοκ του Ινδο-Ειρηνικού αργά την Πέμπτη

Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει ευπρόσδεκτη σε ένα εμπορικό μπλοκ του Ινδο-Ειρηνικού αργά την Πέμπτη, καθώς οι υπουργοί από το μελλοντικό εμπορικό σύμφωνο των 12 εθνών συναντώνται σε μια εικονική τελετή σε πολλές ζώνες ώρας.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής διαπραγματευτές και ανώτεροι αξιωματούχοι από χώρες-μέλη συμφώνησαν την Τετάρτη ότι η Βρετανία έχει φτάσει τον υψηλό πήχη για να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία (CPTPP), όπως δήλωσαν στο Politico τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν “ολοκληρωθεί” και η ένταξη της Βρετανίας “είναι καθ’ όλα συμφωνημένη [και] επιβεβαιωμένη”, δήλωσε διπλωμάτης από ένα κράτος μέλος. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο νέο έθνος που θα ενταχθεί στο σύμφωνο από τότε που ιδρύθηκε το 2018. Τα υπάρχοντα μέλη του είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και ο Καναδάς.

Η ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας σημαίνει ότι έχει εκπληρώσει τα υψηλά πρότυπα των απαιτήσεων πρόσβασης στην αγορά της συμφωνίας και ότι θα ευθυγραμμιστεί με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα του μπλοκ, καθώς και με διατάξεις, όπως είναι η επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους. Η επίλυση μιας διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά σχετικά με την πρόσβαση στην αγροτική αγορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξομαλύνει τον δρόμο για την ένταξη.

Τα κράτη μέλη ήταν «επιφυλακτικά» για τη «φύση του προηγούμενου» της ένταξης της Βρετανίας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος από κράτος μέλος, καθώς η αίτηση της Κίνας για ένταξη είναι η επόμενη που πρόκειται να εξεταστεί.

Οι υπουργοί Εμπορίου από το μπλοκ θα συναντηθούν αργά την Πέμπτη στη Βρετανία ή νωρίς την Παρασκευή για να οριστικοποιήσουν την ένταξη. Η συμφωνία θα υπογραφεί αργότερα, όμως, καθώς το κείμενο πρέπει να επαληθευτεί νομικά και να μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες — συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών που ομιλούνται Καναδά.

Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει καλά για το CPTPP και οι υπουργοί πρόκειται να έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους αργότερα αυτή την εβδομάδα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments