Τεχνολογία

Η Ιταλία μπλοκάρει μέχρι νεωτέρας το ChatGPT

Η Ιταλία μπλοκάρει μέχρι νεωτέρας το ChatGPT

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπογραμμίζει την «απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων» στους οποίους βασίζεται το ChatGPT.

Η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε η πρώτη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο η οποία μπλοκάρει το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Όπως αναφέρει η ”kathimerini”, η εν λόγω Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που είχε συλλέξει η OpenAI, ύστερα από περιστατικό παραβίασης της κυβερνοασφάλειας, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να «εκτεθούν» οι συνομιλίες μεταξύ χρηστών της αμερικανικής υπηρεσίας και ορισμένα από τα οικονομικά στοιχεία τους.

Στις πληροφορίες που «εκτέθηκαν» περιλαμβάνονται ονόματα και επίθετα χρηστών, διευθύνσεις, ημερομηνίες λήξης πιστωτικών καρτών και τα τέσσερα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με ένα email που εστάλη από την OpenAI σε πελάτη, το περιεχόμενο του οποίου είδαν οι Financial Times.

Ο ιταλικός φορέας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα έχει 20 ημέρες περιθώριο για να απαντήσει στις ανησυχίες που της κοινοποιήθηκαν και να δείξει ποιες ενέργειες έχει λάβει σχετικά. Εάν η OpenAI δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το OpenAI θα αποκλειστεί από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών μέσω του ChatGPT όσο η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ιταλική ρυθμιστική Αρχή υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, την «απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, με σκοπό την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων» στους οποίους βασίζεται το ChatGPT.

Επικρίνει, επίσης, την απουσία φίλτρου που να διασφαλίζει ότι παιδιά κάτω των 13 ετών δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία, αλλά και το ότι το ChatGPT «δεν παρέχει πάντοτε ακριβείς πληροφορίες», γεγονός το οποίο οδηγεί σε κακή χρήση προσωπικών πληροφοριών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments