Διεθνή

Η Ρωσία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το «κακόγουστο αστείο» της ημέρας αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το «κακόγουστο αστείο» της ημέρας αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση. Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά το ότι η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη να παρεμποδίσουν την κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του συμβουλίου αναλαμβάνει εκ περιτροπής την προεδρία για ένα μήνα. Την τελευταία φορά που η Ρωσία άσκησε την προεδρία, τον Φεβρουάριο του 2022, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας διευθύνεται από μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος υπόκειται σε διεθνές ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Όμως, παρά τις καταγγελίες της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τη Ρωσία – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου – να αναλάβει την προεδρία. Τα άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.

Σημειώνεται ότι, προχθές, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε ήδη αποκαλέσει αυτή τη ρωσική προεδρία ως «κακόγουστο αστείο», εκτιμώντας πως «η Ρωσία σφετερίστηκε τα εδάφη της και διεξάγει έναν αποικιακό πόλεμο. Ο πρόεδρός τους είναι ένας εγκληματίας πολέμου, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγή παιδιών».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα διεθνές όργανο υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης. Πέντε κράτη εκπροσωπούνται μόνιμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αντικατοπτρίζουν τη μεταπολεμική δομή εξουσίας που κυριαρχούσε όταν σχηματίστηκε το συμβούλιο. Τα μέλη αυτής της ομάδας εργάζονται μαζί με δέκα μη μόνιμα κράτη μέλη και η παρουσία της Ρωσίας ως μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι διαθέτει δικαίωμα veto σε ψηφίσματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments