Πολιτική

«Αγκάθια» στην προοδευτική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκάθια» στην προοδευτική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ζήτημα του προσώπου του πρωθυπουργού και το μεταναστευτικό, όπως «συμβολαιοποιείται» στον φράχτη του Έβρου, συνιστούν εστίες έντονων διαφωνιών ανάμεσα στους δύο χώρους.

Επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση για την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Το ζήτημα του προσώπου του πρωθυπουργού και το μεταναστευτικό, όπως «συμβολαιοποιείται» στον φράχτη του Έβρου, συνιστούν εστίες έντονων διαφωνιών ανάμεσα στους δύο χώρους. Κατά την προσέγγιση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένοι στην δεύτερη θέση μεταξύ των προτιμήσεων των πολιτών. Είναι καταδικασμένοι να μην μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αρκεστούν στην δεύτερη θέση στην κάλπη της 21 ης Μαΐου.

Έτσι, σύμφωνα πάντοτε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν «ο κ. Τσίπρας λέει ότι συζητά για κυβερνήσεις συνεργασίας μόνον αν είναι πρώτο κόμμα και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα», αυτό που γίνεται είναι να παίζεται ένα φθηνό παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού. Άρα, συμπεραίνει ο Ν. Ανδρουλάκης, «λέω εδώ από τις Σέρρες στον ελληνικό λαό: Για άλλη μια φορά, παίζουν φτηνά παιχνίδια στις πλάτες σας. Γι’ αυτό, η μόνη λύση είναι η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση».

Λίγες ώρες πιο πριν, ένας από τους πιο πιστούς porte parole του Αλ. Τσίπρα, ο Θανάσης Καρτερός, εξαπέλυε μία μετωπική επίθεση γνωστού ύφους, παραλληλίζοντας τον Ν. Ανδρουλάκη με «μπουζούκι». Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» καταλογίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σοβαρά νοητικά λάθη και συμπεριφορικές ανωριμότητες, αφού υποστηρίζεται ότι, όταν μιλάμε για εκείνον, «μιλάμε για στέρεη λογική και επαγωγική σκέψη. Ο Μητσοτάκης θεωρεί τον Τσίπρα ακατάλληλο. Ο Τσίπρας θεωρεί τον Μητσοτάκη ακατάλληλο. Ο Ανδρουλάκης συμφωνεί και με τους δύο. Και υπάρχουν στην Ευρώπη πρωθυπουργοί από το τρίτο κόμμα. Και έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν έχει κυβερνήσει. Όπερ έδει δείξαι: Είναι καταλληλότατος για πρωθυπουργός. Ο αστυφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυφύλακας είναι μπουζούκι». Και ο Ανδρουλάκης, χωρίς να είναι, συμπεριφέρεται σαν μπουζούκι.

Η διαφωνία ανάμεσα στους δύο κομματικούς χώρους επεκτάθηκε, ωστόσο, συμπεριλαμβάνοντας και το κατεξοχήν ζήτημα αιχμής, τον φράχτη στον Έβρο λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή. Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής και έχει να κάνει με την υλοποίηση και την παράδοση της επέκτασης του φράχτη, ακόμη και με αποκλειστικά ίδιους, εθνικούς πόρους. Η αντίδραση κορυφαίων στελεχών (Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης κ.λπ.) του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθυστερεί να  καταγραφεί, με τον πρωθυπουργό να ελέγχεται για ακροδεξιά μετατόπιση και πολιτική επένδυση στον φόβο.

Και σε αυτό το κεντρικό ζήτημα, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στηλιτεύει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρείται ότι «δεν πήρε το μάθημά του από το 2015, που κατάφερε να δώσει τα κλειδιά του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα χέρια του Ερντογάν και να εκβιάζει όλη την Ευρώπη». Απεναντίας, στην οπτική του ΠΑΣΟΚ, «τα σύνορα μας πρέπει να φρουρούνται και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι υπάρχει ασφάλεια. Δεν είμαστε μια χώρα “όποιος θέλει, μπαίνει – όποιος θέλει, βγαίνει”».

Εν όψει της κάλπης του Μαΐου, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η πρόταση για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον, όσο και μεγαλόπνοο, σχέδιο διακυβέρνησης θα έπρεπε εντούτοις να εδράζεται σε σχέσεις πληρέστερης πολιτικής εμπιστοσύνης και προγραμματικής σύμπνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments