Διεθνή

Φινλανδία: Κυριαρχία της κεντροδεξιάς

Φινλανδία: Κυριαρχία της κεντροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: newsit

Η σκανδιναβική χώρα ακολουθεί έτσι τ παράδειγμα της «δεξιάς στροφής» στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Ιταλίας.

Τρίτη δύναμη έρχεται τελικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σάνα Μάριν, αφού το δεξιό και το ακροδεξιό κόμμα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Φιλανδών ψηφοφόρων. Η σκανδιναβική χώρα ακολουθεί έτσι τ παράδειγμα της «δεξιάς στροφής» στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα ανακτά την πρώτη θέση με 20,8%. Ακολουθεί η «μίνι έκπληξη» των εκλογών, το ακροδεξιό Κόμμα των Σουηδών, με 20,1% και σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με 19, 9%.

Η Φινλανδία προσήλθε στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξει νέο κοινοβούλιο, με τον Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης και το Κόμμα των Φινλανδών να αυξάνουν το ποσοστό ψήφων και τον αριθμό των εδρών τους.

Η Φινλανδία αρχίζει να προσαρμόζεται, λοιπόν, σε μια νέα κυβέρνηση που ηγείται από τα δεξιά, με πιθανότερο πρόσωπο για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος, τον Πήτερ Όρπο, ο οποίος υστερεί καταφανώς σε διεθνή αναγνωρισιμότητα από την απερχόμενη Σάνα Μάριν.

Υπενθυμίζεται ότι στην απερχόμενη πρωθυπουργό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και ότι η 38χρονη συμπαθής ηγέτης έπεσε θύμα «άτυπου εκβιασμού» από το καθεστώς του Κρεμλίνου, αφού η συμφωνία προσχώρησης στην Συμμαχία συνέπεσε με την δήθεν εκβιαστική κυκλοφορία video από την προσωπική ζωή της πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, κυοφορούνται συμβιβασμοί μπροστά, αφού ο συντηρητικός Εθνικός Συνασπισμός πρέπει να έρθει σε προγραμματική συμφωνία με το Κόμμα των Φινλανδών. Οι δύο χώροι έχουν πλησιάσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια αλλαγή για το Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο ιστορικά θεωρείται ως η επιλογή των δυσαρεστημένων, κοινωνικά συντηρητικών ψηφοφόρων.

Οι δύο βασικές προτεραιότητες του νέου συνασπισμού εξουσίας αναμένεται να είναι η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και, παράλληλα, ο εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών και ιδιαίτερα, του πληθωρισμού, ο οποίος έχει μειώσει αισθητά το πραγματικό εισόδημα των Φινλανδών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments