Διεθνή

Μπιλ Κλίντον: Παραδέχθηκε ότι έχει ευθύνη για τη ρωσική εισβολή

Μπιλ Κλίντον: Παραδέχθηκε ότι έχει ευθύνη για τη ρωσική εισβολή
Μια συμφωνία που έκανε με τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, τον Ιανουάριο του 1994, φαίνεται ότι στοιχειώνει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Μια συμφωνία που έκανε με τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, τον Ιανουάριο του 1994, φαίνεται ότι στοιχειώνει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έκανε την Ουκρανία την τρίτη σε κατοχή πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με 1.900. Φαίνεται ότι ο «πλανητάρχης» πίεσε ώστε οι Ουκρανοί να αφήσουν κατά μέρος τα πυρηνικά τους.

Έχουν περάσει 28 χρόνια και αυτό τον στοιχειώνει, όπως δήλωσε: «Αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, γιατί η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα, και αισθάνομαι μια προσωπική ευθύνη γιατί τους έβαλα να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα». 

«Γνώριζα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είχε υποστηρίξει τη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρέμβει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της», είπε ο Κλίντον. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί «φοβόντουσαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά, γιατί θεωρούσαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία».

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. «Νομίζω ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να έρθει μια στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούσε να ζήσει, αλλά δεν νομίζω ότι οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε», κατέληξε ο Κλίντον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments