Global News

FAZ: Η Ιταλία κατέγραψε τις λιγότερες γεννήσεις από ποτέ

FAZ: Η Ιταλία κατέγραψε τις λιγότερες γεννήσεις από ποτέ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η καμπύλη δείχνει απότομα προς τα κάτω: ο ιταλικός πληθυσμός γερνάει θεαματικά και απότομα. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 100 ετών έχει επίσης τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η κυβέρνηση ανησυχεί.

Η Ιταλία έχει καταγράψει τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων από το 1861. Όπως αναφέρθηκε από το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (Istat) την Παρασκευή, το μέλος της ΕΕ είχε πληθυσμό περίπου 58,851 εκατομμυρίων κατοίκων την 1η Ιανουαρίου, 179.000 λιγότερους από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. «Ο αριθμός των θανάτων ήταν 713.000 και οι γεννήσεις ήταν 393.000, ένα νέο ιστορικό ελάχιστο», ανέφερε η Istat. Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε κάτω από τις 400.000 για πρώτη φορά από την επανένωση της Ιταλίας το 1861, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο οργανισμός.

Ταυτόχρονα, η γήρανση του πληθυσμού συνεχίστηκε, με την ενδιάμεση ηλικία του πληθυσμού να αυξάνεται από 45,7 έτη στις αρχές του 2020 σε 46,4 έτη στις αρχές του 2023. Οι άνω των 65 ετών αποτελούν πλέον το 24,1% του πληθυσμού, από 23,8% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι τουλάχιστον αιωνόβιοι στην Ιταλία έχει φτάσει σε νέο υψηλό: σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, περίπου 22.000 άτομα είναι άνω των 100 ετών. Ο αριθμός τους έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η δημογραφική πρόκληση βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της δεξιάς πρωθυπουργού Τ. Μελόνι, η οποία έχει θέσει τη γονιμότητα σε «απόλυτη προτεραιότητα» στο έργο της. Η υπουργός Οικογένειας της Ιταλίας, Eugenia Roccella, ανακοίνωσε περισσότερα επιδόματα τέκνων και περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά σε συνέντευξή της στην ιταλική καθημερινή εφημερίδα «Il Messaggero». Υποσχέθηκε επίσης αύξηση της γονικής άδειας μετ’ αποδοχών, την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι πατέρες στο μέλλον. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν πανελλαδικά συμβουλευτικά κέντρα για μέλλουσες μητέρες και μπαμπάδες με βάση το γαλλικό μοντέλο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments