Global News

FAZ: Ρωσία – Σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση

FAZ: Ρωσία – Σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν εξασφαλίσει ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας ήταν 2,1% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος. Ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει ανάπτυξη για την Ρωσία, μέχρι το 2025.

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε το 2022 λόγω των δυτικών κυρώσεων. Το ΑΕΠ ήταν 2,1% χαμηλότερο από το 2021. Η ρωσική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το τρέχον έτος και στη συνέχεια κατά άλλο 0.5% το 2024. Μια σημαντική οικονομική ύφεση έπληξε τη ρωσική οικονομία, απόρροια κυρίως της απότομης αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών. Αυτές ανήλθαν συνολικά σε 5,41 τρισεκατομμύρια ρούβλια (δηλαδή σε 62 δισεκατομμύρια ευρώ), υπερβαίνοντας το αρχικό σχέδιο κατά 54%, σύμφωνα με υπολογισμούς του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Gaidar που εδρεύει στη Μόσχα. Αυτό αντιστοιχεί στο 17.4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Η κεντρική τράπεζα έλαβε επίσης αντίμετρα αποτρέποντας αρχικά την πτώση του ρουβλίου με απότομη αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια μειώνοντας ξανά το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%, προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κύριο οίκο αξιολόγησης Scope, οι υψηλές δαπάνες εξοπλισμών θα επηρεάσουν αρνητικά τη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, καθώς αυτές αποφασίστηκαν σε βάρος των οικονομιών σε υποδομές, ψηφιοποίηση, κατασκευή κατοικιών και προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, συζητείται η πρόβλεψη για μακροπρόθεσμη καθήλωση του ρυθμού ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας σε μόλις 1%, αισθητά κάτω από το  αντίστοιχο των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία. Σε αυτήν την δυσπραγία συμβάλλει και η αισθητή πτώση των εσόδων από εξαγωγές ενέργειας. Ενδεικτικά, τα έσοδα κατά το περασμένο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 20,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments