Διεθνή

Η Ταιβάν διαμαρτύρεται για τις κινεζικές απειλές

Η Ταιβάν διαμαρτύρεται για τις κινεζικές απειλές

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Το Πεκίνο κάνει πρόβες πολιορκίας της χώρας στην οποία θα χρησιμοποιήσει και πραγματικά πυρά τη Δευτέρα

Το Πεκίνο κάνει πρόβες πολιορκίας της χώρας στην οποία θα χρησιμοποιήσει και πραγματικά πυρά τη Δευτέρα. Η Ταϊπέι καταδικάζει αυτό που αποκαλεί «μια παράλογη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» και διατάσσει «ανταπόκριση».

H πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ιμγκ – γουέν  δήλωσε ότι η Ταϊπέι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες παρά την αντίθεση του Πεκίνου. «Τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίσαμε συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», είπε η Τσάι μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ.

“Η συνεργασία μεταξύ των δημοκρατιών έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ομοϊδεάτες χώρες για να προασπίσουμε μαζί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, πρόσθεσε. Ο ΜακΚόλ, ο οποίος επιβλέπει όλες τις στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, είπε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για την ταχεία παροχή όπλων στην Ταιβάν. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις (…) όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη», είπε.

«Μια παράλογη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από το νησί , χαρακτηρίζοντάς τις ως «μια παράλογη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». Και τόνισε στον επίσημο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter ότι έδωσε εντολή στα αεροσκάφη του, στα πλοία του και στα πυραυλικά του συστήματα να «ανταποκριθούν στις δραστηριότητες».

Ομοίως, το υπουργείο ανέφερε την εισβολή 42 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Ζώνη Αεροπορικής Ταυτοποίησης της Ταϊβάν, εκ των οποίων τα 29 διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, το οποίο λειτουργεί για δεκαετίες ως ανεπίσημο αλλά σιωπηρά σεβαστό σύνορο για την Κίνα και την Ταϊβάν. αυτοδιοικούμενο νησί του οποίου την κυριαρχία διεκδικεί το Πεκίνο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιδρομές στο ταϊβανέζικο ADIZ, εντείνοντας την ένταση σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο εδαφών έχουν αυξηθεί. Το υπουργείο ειδοποίησε επίσης για τον εντοπισμό οκτώ κινεζικών στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή του νησιού. Οι ένοπλες δυνάμεις του νησιού «παρακολούθησαν στενά» την κατάσταση και «απάντησαν ανάλογα» για να «υπερασπιστούν τη χώρα».

Πρόβα περικύκλωσης Ταϊβάν με πραγματικά πυρά

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί επιδιώκουν να περικυκλώσουν «ολικά» το νησί, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση. «Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα κατάληψης του ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών […] για τη δημιουργία μιας συνολικής αποτροπής και περικύκλωσης» της Ταϊβάν, ανέφερε το CCTV. Σύμφωνα με το CCTV, κατά τη διάρκεια των ελιγμών θα αναπτυχθούν αντιτορπιλικά, πλοία ταχείας πυραύλων, μαχητικά και τάνκερ.

Οι αρχές θαλάσσιας ασφάλειας της νοτιοανατολικής κινεζικής επαρχίας Fujian, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ταϊβάν, προειδοποίησαν σε δύο δηλώσεις ότι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν στα ύδατα κοντά στις κινεζικές ακτές της εν λόγω επαρχίας στις 8, 11, 13, 15, 17 και 20. αυτού του μήνα, πήρε η τοπική εφημερίδα Global Times.

Ο εκπρόσωπος του Θεάτρου Επιχειρήσεων, Shi Yi, χαρακτήρισε τους ελιγμούς ως «μια σοβαρή προειδοποίηση» ενάντια στην «πρόκληση των αυτονομιστικών δυνάμεων» και μια «απαραίτητη ενέργεια για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Κίνας. Οι ελιγμοί γύρω από την Ταϊβάν έρχονται μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Κέβιν ΜακΚάρθι  στην Καλιφόρνια την Τετάρτη .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments