Διεθνή

Κίνα: Πληθαίνουν τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν που καταγγέλλει «αυταρχικό επεκτατισμό»

Κίνα: Πληθαίνουν τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν που καταγγέλλει «αυταρχικό επεκτατισμό»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Κίνα κλιμακώνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά τη συνάντηση της Τσάι με τον Μακάρθι.

Η Κίνα κλιμακώνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά τη συνάντηση της Τσάι με τον Μακάρθι.

Οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν σήμερα από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν γύρω από τη νήσο κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.

Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας «παράλογες ενέργειες».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα των τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από τη νήσο, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, ούτε κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε σήμερα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν, με φόντο εντάσεις με τη νήσο μετά την συνάντηση στις ΗΠΑ της προέδρου της Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν εξάλλου οι τοπικές ναυτικές αρχές σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η καταγγελία της Τσάι Ινγκ-γουέν

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την πλευρά της Κίνας, κατήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (…) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται την Ταϊβάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments