Διεθνή

Κίνα εναντίον ΠΟΥ για κορωνοϊό

Κίνα εναντίον ΠΟΥ για  κορωνοϊό

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)/skynews

Η Κίνα κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «προσπάθησε να στηγματίσει» το Πεκίνο, αφού οι επικεφαλής του οργανισμού δήλωσαν ότι τα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του COVID «θα έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί πριν από χρόνια».

Η Κίνα κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «προσπάθησε να στηγματίσει» το Πεκίνο, αφού οι επικεφαλής του οργανισμού δήλωσαν ότι τα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του COVID «θα έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί πριν από χρόνια».

Πιο ειδικά, δείγματα γενετικού υλικού που συλλέχθηκαν σε μια αγορά στη Γουχάν – όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα – έδειξαν DNA από σκύλους ρακούν αναμεμειγμένο με τον ιό. Κινέζοι αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας υπερασπίστηκαν την αναζήτησή τους για την πηγή του ιού και την ορθότητα της επιλογής τους.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι, τον περασμένο μήνα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι το γενετικό υλικό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί πριν από τρία χρόνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας υπερασπίστηκαν την αναζήτησή τους αναφορικά με την πηγή του ιού, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ ως «προσβλητικές και ασεβείς». Ο Σεν Χονγκμπίνγκ, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ «προσπαθεί να στιγματίσει την Κίνα» και θα πρέπει να αποφεύγει να βοηθά άλλους «να πολιτικοποιήσουν το COVID- 19 ». «Ως υπεύθυνη χώρα και ως επιστήμονες, μοιραζόμαστε πάντα ενεργά ερευνητικά αποτελέσματα με επιστήμονες από όλο τον κόσμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Επισημαίνεται ότι η προέλευση της επιδημίας εξακολουθεί να συζητείται και έχει γίνει το επίκεντρο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στην αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν, την τοποθεσία της πρώτης γνωστής επιδημίας COVID.

Ωστόσο, υπήρξαν προτάσεις ότι προήλθε από διαρροή εργαστηρίου στην πόλη, όπου στεγάζονται πολλά εργαστήρια – συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας εγκατάστασης της Κίνας για τη συλλογή ιών.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να εκτρέψει την κριτική για τον χειρισμό της επιδημίας σκορπίζοντας αβεβαιότητα για την προέλευσή της, με αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν αντιαμερικανικές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον και μεταφέρθηκε λαθραία στην Κίνα.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι ο ιός μπορεί να εισήλθε στην Κίνα μέσω ταχυδρομείου ή μέσω αποστολών τροφίμων – αν και οι επιστήμονες δεν έχουν βεβαιώσει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρχικά απέστειλαν πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα της Γουχάν το 2019 και τιμώρησαν έναν γιατρό που προειδοποίησε άλλους για τη νέα ασθένεια.

Το κυβερνών κόμμα ανέτρεψε την πορεία του στις αρχές του 2020 και έκλεισε την πρόσβαση σε μεγάλες πόλεις και διεθνή ταξίδια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ασθένεια, εις μάτην.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments