Διεθνή

Welt: Το κινεζικό γουάν είναι το νέο “αποθεματικό νόμισμα” του Πούτιν

Welt: Το κινεζικό γουάν είναι το νέο “αποθεματικό νόμισμα” του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις οδήγησαν επίσης σε αλλαγές στα νομίσματα στη Ρωσία, σημειώνει η Welt

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις οδήγησαν επίσης σε αλλαγές στα νομίσματα στη Ρωσία, σημειώνει η Welt. Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, το κινεζικό γουάν έχει ξεπεράσει το δολάριο ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο βοηθάει πρόθυμα στην αλλαγή. Αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού γιουάν ενέχει επίσης κινδύνου. Έχει σχεδόν συμβολικό χαρακτήρα. Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη ότι η Ρωσία απομακρύνεται από τον προηγούμενο δυτικό προσανατολισμό της και στρέφεται προς τη νοτιοανατολική γειτονική της Κίνα, αυτή δόθηκε τον Φεβρουάριο. Λίγες εβδομάδες προτού ο αρχηγός του κινεζικού κράτους Σι Τζινπίνγκ επισκεφθεί τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του, έγινε φανερό στη Μόσχα ότι συντελείται μια στροφή και στα νομίσματα.

Το κινεζικό γουάν είχε ξαφνικά ξεπεράσει το δολάριο των ΗΠΑ στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας και είχε γίνει το πιο διακινούμενο ξένο νόμισμα στη Ρωσία σύμφωνα με τις μηνιαίες στατιστικές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που συνέβη αυτό, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, βασιζόμενο στις σχετικές ημερήσιες αναφορές του χρηματιστηρίου.

Τον Μάρτιο, η διαφορά μεταξύ των νομισμάτων των δύο μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών στη Ρωσία είχε διευρυνθεί ακόμη περισσότερο υπέρ του κινεζικού γιουάν. Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο καθώς ο όγκος συναλλαγών σε γουάν ήταν “αμελητέος” πριν από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Ο πόλεμος και κυρίως οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε αυτό. Το ρωσικό εξωτερικό εμπόριο έχει μετατοπιστεί έντονα υπέρ της Κίνας, όπως ανέφερε πρόσφατα η Welt.

Σε σύγκριση με το 2021, ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα αυξήθηκε κατά 29% πέρυσι στο ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έτσι ώστε η Κίνα να καλύπτει ήδη περισσότερο από το 22% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας (το μερίδιο της Κίνας στις συνολικές εισαγωγές ήταν ήδη 30%). Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερα διακανονίζονταν σε γουάν.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές στην αγορά συναλλάγματος επιταχύνθηκαν περαιτέρω το 2023, επειδή ορισμένες τράπεζες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα επιτρεπόταν να πραγματοποιούν μεταφορές εξωτερικού σε δολάρια και άλλα δυτικά νομίσματα, υποβλήθηκαν σε πρόσθετους περιορισμούς.

Η στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα

Δεν είναι μόνο οι ρωσικές εταιρείες που προσανατολίζονται προς την Ανατολή. Το κράτος κινείται επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Το υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, διεξάγει πλέον τις συναλλαγές του στην αγορά συναλλάγματος σε γουάν αντί σε δολάρια όπως πριν.

Και το Ταμείο Πρόνοιας, το κρατικό ταμείο πλούτου που τροφοδοτείται από τα πλεονάζοντα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, επιτρέπεται τώρα να κατέχει το 60% των περιουσιακών του στοιχείων σε γουάν, ενώ προηγουμένως ήταν πάντα φορτωμένο με δολάρια και ευρώ. Πολλά χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη εκδώσει μια στρατηγική για να σπάσει όχι μόνο τη μονοπωλιακή παγκόσμια τάξη, αλλά και την κυριαρχία του δολαρίου.

Στην Κίνα, ο Πούτιν βρίσκει έναν υποστηρικτή που εμπλέκεται πολύ περισσότερο στο εμπόριο με τη Δύση. Είναι ενδεικτικό ότι η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post έγραψε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τα εμπορικά της πλεονεκτήματα για να προπαγανδίσει το νόμισμά της στο διμερές εμπόριο για να αμφισβητήσει το κυρίαρχο δολάριο στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Το γουάν αποτελεί ήδη από πολλές απόψεις αποθεματικό νόμισμα για τη Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα RBC ο Αλεξάντρ Κνόμπελ, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας RANCh. “Παίζει σταθεροποιητικό ρόλο για εμάς αυτή τη στιγμή”.

Και το μερίδιό του στους διεθνείς διακανονισμούς της Ρωσίας θα αυξηθεί μόνο επειδή δεν είναι μόνο ένα νόμισμα για το διμερές εμπόριο, αλλά και ένα νόμισμα για το εμπόριο με άλλες χώρες, αναφέρει η Σοφία Ντόνετς, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ρωσία στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital.

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στη Ρωσία

Άλλοι οικονομολόγοι έχουν αμφιβολίες σχετικά με αυτό, διότι άλλα ασιατικά κράτη, με τα οποία η Ρωσία συνδέεται όλο και περισσότερο, δεν είναι πολύ πρόθυμα να δεχθούν το γουάν. Και στην ίδια τη Ρωσία, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει δημοφιλές, όπως επισημαίνει και το Bloomberg επικαλούμενο ειδικούς.

Αν κοιτάξει κανείς τους ημερήσιους όγκους συναλλαγών στο χρηματιστήριο, σπάνια πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του γουάν. Το γεγονός ότι απλά υπάρχουν λιγότερα δολάρια στην αγορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει και οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν μειωθεί.

Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο πληθυσμός καλείται επανειλημμένα από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία σε ρούβλια ή σε νομίσματα των λεγόμενων “φιλικών” -δηλαδή μη δυτικών- κρατών. Την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι καταθέσεις των Ρώσων σε ξένο νόμισμα ανέρχονταν σε 8,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (96 δισεκατομμύρια δολάρια), δηλαδή το 21% του συνόλου των καταθέσεων.

Το 58% αυτών ήταν σε ξένες τράπεζες, όπου οι καταθέσεις των Ρώσων πελατών τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η ουσία είναι ότι οι Ρώσοι μετέφεραν πέρυσι ένα ρεκόρ τεσσάρων τρισεκατομμυρίων ρουβλίων στο εξωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments