Διεθνή

Κίνα: Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν – Κλιμακώνεται η ένταση

Κίνα: Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν – Κλιμακώνεται η ένταση
Αντιδρώντας στη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ με την πρόεδρο της Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη περιπολιών και ασκήσεων «πολεμικής ετοιμότητας» γύρω από τη νήσο.

Την επομένη της επιστροφής της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν σήμερα τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί (στη φωτογραφία του Reuters/Ann Wang, επάνω, πολεμικό πλοίο της Ταϊβάν στο λιμάνι Κεελούνγκ).

«Περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας»

Ο Σι Γι, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του ανατολικού τομέα, δήλωσε ότι τα γυμνάσια αποτελούν «αυστηρή προειδοποίηση» για τη συμπαιγνία μεταξύ αποσχιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την «ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν» και ξένων κέντρων, με φόντο τις προκλητικές ενέργειές τους.

Η Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Αντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, η οποία προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Αποφασιστική» απάντηση» «Αντιδρώντας στις σοβαρά λαθεμένες πράξεις συνέργειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της», είχε ανακοινώσει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίμαχη συνάντηση στις ΗΠΑ.

Και η κινεζική διπλωματία αξίωσε η Ουάσιγκτον να «πάψει ν’ ακολουθεί αυτόν τον λαθεμένο και επικίνδυνο δρόμο».

Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments