Ελλάδα

Το Σάββατο του Λαζάρου: Το έθιμο με τα «Λαζαράκια»

Το Σάββατο του Λαζάρου: Το έθιμο με τα «Λαζαράκια»

Πηγή Φωτογραφίας: Olivemagazine.gr

Στη Σάμο ζυμώνουν «Λαζαράκια» για να τα μοιράσουν στις γειτονιές.

Μια εβδομάδα πριν από την Ανάσταση οι δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους ταξιδιώτες. Οι κρατήσεις δείχνουν ήδη μεγάλη πληρότητα, στην πρώτη μεγάλη έξοδο της φετινής τουριστικής σεζόν. Το Σάββατο του Λαζάρου (8/4), πολλά είναι τα πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην Κοζάνη, οι Λαζαρίνες, ανύπαντρα κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, κρατώντας καλαθάκια, ψέλνουν τα κάλαντα του Λαζάρου από σπίτι σε σπίτι. Οι νοικοκυρές βάζουν στα καλαθάκια άσπρα αυγά και μοιράζουν γλυκίσματα. Για αντάλλαγμα, γεύονται την πίτα του Λαζάρου.

Οι νεαρές Λαζαρίνες, φοράνε τις νυφιάτικες στολές των προγόνων τους, πριν βγουν στο χωριό για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Στην Κομοτηνή αφού ντύσουν τον Λάζαρο με σάβανο, τον περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι, τα μικρά κορίτσια στο χωριό Αρσάκειο της Κομοτηνής, αναβιώνοντας ένα παμπάλαιο έθιμο. Για καλοτυχία, αλλά και για να καούν οι ψύλλοι, οι νοικοκυρές μεταφέρουν τον Λάζαρο στα δωμάτια του σπιτιού και στη συνέχεια προσφέρουν στο καλαθάκι των κοριτσιών άσπρα αυγά, τα οποία θα βαφούν την Μεγάλη Πέμπτη.

Αναβίωσε το έθιμο με τα Λαζαράκια

Στη Σάμο ζυμώνουν «Λαζαράκια» για να τα μοιράσουν στις γειτονιές. Το έθιμο αναβιώνει για άλλη μια φορά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών Σάμου. Τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, τα παιδιά περνάνε από τα σπίτια και μοιράζουν κουλουράκια.

Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, χορεύουν και τραγουδούν οι Λαζαρίνες με παραδοσιακές στολές, αφού γεμίσουν τα καλάθια τους, με λουλούδια και ψωμάκια του Λαζάρου.

Στην Κέρκυρα το Σάββατο του Λαζάρου πλημμυρίζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης με παραδοσιακά κάλαντα που έχουν τη ρίζα τους στα βάθη των αιώνων.

Πληρότητα 100% σε δημοφιλείς προορισμούς

Η Κέρκυρα θεωρείται κορυφαίος πασχαλινός προορισμός για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Η πληρότητα στα καταλύματα, αγγίζει το 100%, με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες να θέλουν να ζήσουν από κοντά τα περίφημα έθιμα του νησιού.

Από τους ηπειρωτικούς προορισμούς, το γραφικό Ναύπλιο, θεωρείται ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός ενώ ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα είναι η Καβάλα, η οποία προσελκύει τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια. Η πληρότητα στα καταλύματα αγγίζει το 100% και στην Καβάλα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ειρήνη Βασάλου / Ρεπορτάζ: Μ. Νασιάδης, Θ. Αδάμου, Τ. Κρητικού, Χ. Ζαββουδάκης, Γ. Ανδριώτης, Π. Μπρούσαλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments