Οικονομία

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες – Το ετήσιο όφελος από το «πάγωμα» των επιτοκίων

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες – Το ετήσιο όφελος από το «πάγωμα» των επιτοκίων

Πηγή Φωτογραφίας: Pagenews.gr

27,08 δισ. ευρώ το σύνολο των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών - 31η Μαρτίου η πιθανότερη ημερομηνία «κλειδώματος» του επιτοκίου

Δώρο στους δανειολήπτες, συνολικής αξίας πάνω από 1.000 ευρώ τον χρόνο, θα κάνουν πασχαλιάτικα οι τράπεζες στους δανειολήπτες, με το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά, που αναμένεται να ανακοινώσουν το πιθανότερο σήμερα. Το ελάχιστο ποσό των 1.000 ευρώ αφορά τόκους που κανονικά θα επωμίζονταν οι δανειολήπτες με την αυτόματη αναπροσαρμογή των κυμαινόμενων επιτοκίων στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,50%. Και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι αναμένονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, από 0,25% έκαστη. Πράγμα που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 4% και το τελικό επιτόκιο για έναν «καλό» πελάτη που δανείζεται με επιτοκιακό περιθώριο 2,50% στο 6,50% συνολικά.

Ήδη με τα σημερινά δεδομένα το παραπάνω κόστος επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται ένας δανειολήπτης με στεγαστικό 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια ανέρχεται σε 1.908 ευρώ και αντίστοιχα σε 1.336 ευρώ για ένα δάνειο 70.000 ευρώ. Με τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι τόκοι και το αντίστοιχο όφελος που θα έχουν οι δανειολήπτες θα ξεπερνά κατά πολύ τις 2.000 ευρώ, αναλόγως του ύψους του δανείου και της διάρκειας αποπληρωμής.

Το «πάγωμα» των βασικών επιτοκίων καθορισμού των στεγαστικών δανείων (περιλαμβάνονται τα επιτόκια Euribor μηνός και τριμήνου, επιτόκιο ΕΚΤ και επιτόκιο Libor για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο) θα ισχύσει για το σύνολο των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και που ανέρχεται σε 27,08 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες θα μετατρέψουν σε οιονεί σταθερά επιτόκια τα κυμαινόμενα επιτόκια, στα οποία έχει συναφθεί η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων (90%) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Σημειώνεται ότι η στροφή στα σταθερά επιτόκια, κυρίως στα νέα δάνεια που συνομολογήθηκαν με τις τράπεζες, έγινε σταδιακά την τελευταία διετία και πιο συστηματικά από την περασμένη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments