Global News

ABC: Οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης Λούλα

ABC: Οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης Λούλα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ολοκληρώνει τις πρώτες 100 ημέρες της τρίτης θητείας του ως πρόεδρος της Βραζιλίας και η επιστροφή του στην εξουσία σημαδεύτηκε από προσπάθειες να αποκαταστήσει τις προηγούμενες κοινωνικές του πολιτικές και να αναιρέσει την κληρονομιά του προκατόχου του. Μέτρια στην οικονομία, ικανοποιητικά στο περιβάλλον και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Λούλα εκτόπισε τον Ζαΐρ Μπολσονάρο με διαφορά που δεν έπαψε να μετράει τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτός και η ομάδα του ανακοίνωσαν σχέδια για να πλήξουν την νέα εξουσία. Στη συνέχεια, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ελπίζοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση θα απομακρύνει τον αριστερό από την εξουσία. Η καταστολή των ταραχών κατά την αποτροπή πιθανών πραξικοπημάτων ήταν μια πρόκληση που δεν είχε δει κανένας πρόεδρος από την επιστροφή της Βραζιλίας στη δημοκρατία πριν από τρεις δεκαετίες, και έχει επισκιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λούλα από τότε.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 2003 και 2010, ξεκίνησε την τρίτη του θητεία αντιμέτωπος με τις σκληρές προκλήσεις της επίτευξης των στόχων του για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, αποτρέποντας παράλληλα την οικονομική επιβράδυνση. Στο βαθμό που έχει εισαγάγει την αλλαγή από την 1η Ιανουαρίου, αυτό συνεπάγεται επανενεργοποίηση πολιτικών από προηγούμενες διοικήσεις του Εργατικού Κόμματος: Το πρόγραμμα πρόνοιας Family Grant υπό όρους μετρητών, το πρόγραμμα στέγασης My House, My Life και η πρωτοβουλία More Doctors επεκτείνει την ιατρική περίθαλψη.

«Άλλες κυβερνήσεις κληρονόμησαν ένα οργανωμένο κράτος. Ο Μπολσονάρο αποδιοργάνωσε το κράτος. Όλα πρέπει να ξαναγίνουν», δήλωσε ο Κάρλος Μέλο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Insper στο Σάο Πάολο. «Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα (νέο) έργο».

Ο Λούλα έχει κατηγορήσει τον Μπολσονάρο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, της οποίας το επίσημο σύνθημα περιλαμβάνει τη λέξη «ανασυγκρότηση». Πριν αναλάβει την εξουσία, ο Λούλα ανέθεσε και δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση για την εξασθενημένη κατάσταση της κυβέρνησης. Στις 17 Μαρτίου στο Twitter, ο Μπολσονάρο παρατήρησε ότι η διακυβέρνηση είναι πολύ εύκολη για τον Λούλα: «απλώς αναιρέστε αυτό που έκανε ο Μπολσονάρο».

«Δεν συνηθίζω να μιλάω για τις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησης», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας τη Δευτέρα για να αναγνωρίσει μια ημερομηνία με συμβολική σημασία σε αυτό και σε πολλά άλλα έθνη. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να σας υπενθυμίσω ότι το 2003 ανέλαβα την εξουσία από έναν δημοκρατικό πρόεδρο, κάτι που δεν συνέβη τώρα». Ο Λούλα συγκέντρωσε με επιτυχία τους νομοθέτες και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και άρχισε να εφαρμόζει μια στρατηγική για την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων από την πολιτική. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, έκανε εισβολές με έναν στρατό υπέρ του Μπολσονάρο και συγκέντρωσε κάποια υποστήριξη στο Κογκρέσο. Έλαβε επίσης ένα νεύμα από μετριοπαθείς επιχειρηματίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς κανόνες του υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η κυβέρνηση στοχεύει να μηδενίσει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα στερείται λαϊκής υποστήριξης. Από τους 2.028 Βραζιλιάνους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Datafolha, το 38% είπε ότι η διοίκηση του Λούλα ήταν είτε καλή είτε εξαιρετική – ακριβώς πάνω από το ποσοστό αποδοχής του Μπολσονάρου μετά από τρεις μήνες στην εξουσία. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Λούλα επίσης δεν έχει την υποστήριξη του Κογκρέσου για την ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας. Για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές επενδύσεις και να διασφαλίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο Λούλα χρειάζεται επίσης την οικονομία να αναπτυχθεί. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε εβδομαδιαία έρευνα από την κεντρική τράπεζα προέβλεψαν ανάπτυξη κάτω του 1% φέτος και λίγο περισσότερο το 2024, από 2,9% πέρυσι, ακόμη και με συρρίκνωση του τέταρτου τριμήνου.

Για να τονώσει τη δραστηριότητα, ο Λούλα έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και προσπάθεια πιέζοντας τον πρόεδρο της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το υψηλότερο επίπεδό του από το 2016 – μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ ο Λούλα έχει δυσκολευτεί στο οικονομικό μέτωπο, έχει σημειώσει νίκες στο περιβάλλον αφού δεσμεύτηκε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή υπεύθυνης διαχείρισης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική του νίκη ήταν μια ανθρωπιστική επιχείρηση για τη διάσωση των ανθρώπων Yanomami από ασθένειες και υποσιτισμό στον Αμαζόνιο. Οι ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία ενός νεοδιορισθέντος διοικητή του στρατού, παρείχαν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, ενώ πρόσφατα εξουσιοδοτημένοι περιβαλλοντικοί πράκτορες κατέστρεψαν παράνομα στρατόπεδα εξόρυξης χρυσού που σπαταλούσαν τα ποτάμια και τα δάση και απέλασαν ανθρακωρύχους από την περιοχή των ιθαγενών.

Αυτό αντανακλούσε μια μετατόπιση από τις πολιτικές του Μπολσονάρο, ο οποίος ενθάρρυνε την αναζήτηση, επέκρινε τέτοιες προστατευόμενες εκτάσεις ως μη παραγωγικές και συστηματικά παραποιημένες περιβαλλοντικές αρχές. Οι περιβαλλοντολόγοι, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ιθαγενών, τα μέσα ενημέρωσης και οι ξένες κυβερνήσεις επευφημούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Λούλα στη γη Yanomami. Ο Λούλα επανενεργοποίησε επίσης δωρεές στο Amazon Fund, το οποίο είναι η πιο σημαντική προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της περιοχής.

Υπάρχουν μεγαλύτερες περιβαλλοντικές δοκιμές μπροστά. Ο Λούλα δεν έχει ακόμη ξαναχτίσει τη Βραζιλία περιβαλλοντικοί φορείς, όχι μόνο για τις προσπάθειες διατήρησης, αλλά και για να επιδείξουν την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις, δήλωσε ο Marcio Astrini, εκτελεστικός γραμματέας του Climate Observatory, ενός δικτύου μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ο Μπολσονάρο προχώρησε σε "θεσμικά σαμποτάροντας το περιβάλλον. Η κυβέρνηση (Λούλα) έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει την κληρονομιά του Μπολσονάρου", είπε ο Αστρίνι. Η επαναβεβαίωση της θέσης της Βραζιλίας στη διεθνή σκηνή ήταν επίσης προτεραιότητα για τον Λούλα και έχει επανασυνδεθεί με ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Κίνα και την Αργεντινή. Ο Μπολσονάρο έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για τα ξένα ταξίδια ή την κατασκευή γεφυρών.

Ο Βραζιλιάνος ηγέτης προσπάθησε επίσης να προβληθεί ως ηγετική φωνή για έναν ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αν και ορισμένοι επέκριναν τη θέση του ως αδικαιολόγητα ήπια έναντι της Ρωσίας. Ο Eduardo Grin, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Ίδρυμα Getulio Vargas, ένα πανεπιστήμιο και δεξαμενή σκέψης στο Σάο Πάολο, επίσης ότι ο Λούλα έχει εκφράσει την υποστήριξη για αυταρχικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας. Μιλώντας στη Μπραζίλια τη Δευτέρα, ο πρόεδρος είπε ότι έχει ακόμη πολύ χρόνο για να διορθώσει τα λάθη της κυβέρνησής του. Ο υπουργός κοινωνικών επικοινωνιών του είπε ότι ο Λούλα θα φιλοξενεί εβδομαδιαίες εκπομπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσει για τη δουλειά του, μια στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Μπολσονάρο σε όλη την προεδρία του για να συνδεθεί με τους απλούς ανθρώπους και να προσφέρει υπευθυνότητα. Ο Λούλα έδωσε επίσης εντολή στους υπουργούς του να είναι πιο ευδιάκριτοι για τα επιτεύγματά τους. «Το καθήκον μας, εκτός από τη διακυβέρνηση, είναι να μιλάμε πολύ», τους είπε η Λούλα. «Η Βραζιλία έχει ξανά μέλλον. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments