Διεθνή

ΔΝΤ: Το δημόσιο χρέος αυξάνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις

ΔΝΤ: Το δημόσιο χρέος αυξάνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αντί να ομαλοποιηθεί, ο δείκτης αναμενόταν να αρχίσει να αυξάνεται ξανά φέτος, φτάνοντας στο 99,6% του ΑΕΠ το 2028, το τελευταίο έτος του ορίζοντα προβλέψεων του ΔΝΤ.

Το δημόσιο χρέος είναι υψηλότερο και αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από την πανδημία της COVID-19, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με βάση όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με όσα δήλωσε την ο κορυφαίος δημοσιονομικός εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ.

Το 60% των χωρών προβλέπεται να δουν τους δείκτες του δημόσιου χρέους τους προς το ΑΕΠ να μειώνονται μέχρι το 2028 μετά τις αυξήσεις που σχετίζονται με τον COVID, αλλά ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουν ταχεία ανάπτυξη αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ.

Ο Πορτογάλος Βίκτορ Γκασπάρ, διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ το 2020 πριν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και 70 χρόνια έως το 2022, αν και παρέμεινε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες επάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Αντί να ομαλοποιηθεί, ο δείκτης αναμενόταν να αρχίσει να αυξάνεται ξανά φέτος, φτάνοντας στο 99,6% του ΑΕΠ το 2028, το τελευταίο έτος του ορίζοντα προβλέψεων του ΔΝΤ.

«Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων προηγμένων οικονομιών, μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπου ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί γρήγορα και αυτός ο κατάλογος χωρών περιλαμβάνει Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, και το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο Γκασπάρ στο Reuters. «Και η κυρίαρχη επιρροή προέρχεται από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες».

Αντίθετα, στις αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αύξηση του χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύ μέτρια και τώρα αναμένεται να πέσει στα επίπεδα που προβλεπόταν πριν από την πανδημία τα επόμενα χρόνια. Οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια εμπόδισαν τη μείωση της φτώχειας και παρεμπόδισαν την περαιτέρω πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του υπό τον τίτλο Fiscal Monitor.

Στο μέλλον, όλες οι χώρες θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν στενά τη δημοσιονομική και νομισματική τους πολιτική για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης, είπε ο Γκασπάρ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χωρίς επαρκή αποθέματα υπέστησαν μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση σε περίπτωση κρίσης.

Η έκθεση του ΔΝΤ προειδοποίησε ακόμη ότι οι κίνδυνοι ήταν υψηλοί και η μείωση των τρωτών σημείων του χρέους θα πρέπει να είναι «πρωταρχική προτεραιότητα», ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ανέφερε τέλος ότι τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία αύξησαν τους κινδύνους μιας επεκτεινόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους ισολογισμούς του δημόσιου τομέα, εάν οι κυβερνήσεις κληθούν να βοηθήσουν. Και για να αποφευχθούν περαιτέρω και επιδεινούμενα προβλήματα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πλαισίων διαχείρισης κρίσεων και των καθεστώτων τους για την αντιμετώπιση προβληματικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments