Διεθνή

Γιατί η Γερμανία δεν νομιμοποιεί πλήρως την ινδική κάνναβη

Γιατί η Γερμανία δεν νομιμοποιεί πλήρως  την ινδική κάνναβη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Γερμανία περιόρισε την Τετάρτη τα σχέδια νομιμοποίησης της κάνναβης, παρουσιάζοντας νομοθεσία που θα επέτρεπε την ιδιωτική καλλιέργεια και διανομή μέσω μη κερδοσκοπικών ομάδων, αλλά όχι τις εκτεταμένες πωλήσεις του ναρκωτικού στα καταστήματα.

Η Γερμανία περιόρισε την Τετάρτη τα σχέδια νομιμοποίησης της κάνναβης, παρουσιάζοντας νομοθεσία που θα επέτρεπε την ιδιωτική καλλιέργεια και διανομή μέσω μη κερδοσκοπικών ομάδων, αλλά όχι τις εκτεταμένες πωλήσεις του ναρκωτικού στα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα άτομα θα επιτρέπεται να αποκτούν έως και 25 γραμμάρια ψυχαγωγικής κάνναβης την ημέρα και το πολύ 50 γραμμάρια το μήνα. Για τους νέους κάτω των 21 ετών, το μηνιαίο επίδομα θα περιοριστεί στα 30 γραμμάρια. Αυτό συνιστά μια εξέλιξη, η οποία κινείται αισθητά πιο χαμηλά από την αρχική σκέψη της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Όλαφ Σολτς.

«Η προηγούμενη πολιτική για την κάνναβη απέτυχε – τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε νέους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης από τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας ήρθε μετά από συνομιλίες του Βερολίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία έκθεση, η οποία θα αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση τον Οκτώβριο. Το έγγραφο που περιγράφει τα σχέδια ανέφερε μια διάταξη για τη ρύθμιση των πωλήσεων κάνναβης σε καταστήματα με άδεια στην πιο πολυπληθή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό φαίνεται να απορρίφθηκε μετά τις συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη της ΕΕ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για έναν μικρό αριθμό αδειοδοτημένων καταστημάτων σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να δοκιμαστούν οι επιπτώσεις μιας εμπορικής αλυσίδας εφοδιασμού ψυχαγωγικής κάνναβης στη δημόσια υγεία, την προστασία των ανηλίκων και τη μαύρη αγορά του χασίς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει τα σχέδιά της για νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά σε μία σαφώς πιο αδύναμη μορφή. Η αρχική ιδέα της πώλησης έως και 30 γραμμαρίων εγχώριας παραγωγής και ελεγχόμενων φαρμάκων σε εξειδικευμένα καταστήματα ή σε φαρμακεία για χρήση από ενήλικες δεν υπάρχει προς το παρόν. Αντίθετα, θα πρέπει να επιτρέπεται στους καταναλωτές να καλλιεργούν τρία φυτά για τον εαυτό τους ιδιωτικά. Επιτρέπονται επτά σπόροι ή πέντε μοσχεύματα. Η κατοχή έως και 25 αντί για 30 γραμμάρια του προϊόντος κάνναβης παραμένει ατιμώρητη. Η αυτάρκεια επιτρέπεται επίσης μέσω των λεγόμενων Κοινωνικών Λέσχων Κάνναβης (CSC).

Πρόκειται για ενώσεις που καλλιεργούν τα φυτά για τα μέλη τους. Πρόσβαση στην «κάνναβη ηδονής» έχουν μόνο όσοι ανήκουν στον σύλλογο. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ (SPD) και ο υπουργός Γεωργίας Οζντέριμ δημοσιοποίησαν σήμερα αυτές τις λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Το έγγραφο βασικών θεμάτων προβλέπει δύο πυλώνες. Η πρώτη, η οποία περιλαμβάνει περιορισμένη νομιμοποίηση και την εισαγωγή των Κοινωνικών Λέσχες Κάνναβης, αναμένεται να οδηγήσει σε νομοθεσία τον Απρίλιο και να τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος. Ο δεύτερος πυλώνας χρησιμεύει για τη δημιουργία τοπικών πρότυπων έργων για τη νομιμοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας μέχρι την πώληση σε αδειοδοτημένα καταστήματα. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθεσία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο Καρλ Λάοπυτερμπαχ πρόσθεσε ότι, στην κυβέρνηση, θέλουν να κάνουν εκστρατεία για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά, ώστε η διαδικασία να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας δεν συνεπάγεται την μαζική νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά ακολουθεί πιο σύγχρονους και περισσότερο προσεκτικούς βηματισμούς στην διαδικασία νομιμοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments