Διεθνή

FAZ: Ο Λούλα λέει αυτό που θέλει να ακούσει η Κίνα

FAZ: Ο Λούλα λέει αυτό που θέλει να ακούσει η Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

 Η επίσκεψη του Λούλα στην Κίνα αρχίζει επίσημα την Μεγάλη Παρασκευή. Τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψής του, όπου ο Λούλα θα μιλήσει στον Σι Τζιπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Η επίσκεψη του Λούλα στην Κίνα αρχίζει επίσημα την Μεγάλη Παρασκευή. Τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψής του, όπου ο Λούλα θα μιλήσει στον Σι Τζιπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Βραζιλίας στην Κίνα έχει πρωτίστως στόχο την αναζωογόνηση των σχέσεων με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί επί του προκατόχου του Μπολσονάρο. Πριν από την αναχώρησή του, ο Λούλα ανακοίνωσε επίσης ότι θα θίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αυτήν την Παρασκευή και θα του κάνει πρόταση να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι πεπεισμένος ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία απλώς περιμένουν κάποιον να τους καλέσει να καθίσουν μαζί, είπε.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σχεδιάζει να σχηματίσει μια ομάδα χωρών για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Λούλα έφερε για πρώτη φορά την ιδέα της «Λέσχης Ειρήνης» κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στη Βραζιλία στα τέλη Ιανουαρίου. Η πρόταση συνάντησε μικρό ενθουσιασμό στη Δύση. Μεταξύ άλλων, ο Λούλα έχει προτείνει ότι μια ειρηνευτική λύση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή των πρόσφατα κατεχόμενων εδαφών, αλλά όχι της Κριμαίας – μια επιλογή που ο Ουκρανός πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά. Ο Λούλα είχε εξοργίσει στο παρελθόν την Ουκρανία αποδίδοντας την ευθύνη για τον πόλεμο τόσο στον Πούτιν όσο και στον Ζελένσκι. Ο Λούλα ντα Σίλβα προσπαθεί για προβολή και ρόλο στη διεθνή σκηνή. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη παράδοση, προσπαθεί να υιοθετήσει μια αδέσμευτη θέση. Ως μέλος του ομίλου BRICS, η Βραζιλία έχει πιο άμεση πρόσβαση στην Κίνα και τη Ρωσία από τις δυτικές χώρες. Αυτό αποδείχθηκε, για παράδειγμα, τον Μάρτιο, όταν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λούλα Σέλσο Αμορίμ έγινε δεκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί επίσης τη Μπραζίλια την επόμενη εβδομάδα.

Στην Κίνα, ο πρόεδρος Λούλα θα είναι προσεκτικός να μην πιέσει τον Σι. Η Κίνα δεν είναι μόνο ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας για περισσότερα από δέκα χρόνια, είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική, οι περισσότερες από τις οποίες ρέουν στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, κατά την επίσκεψη πρόκειται να υπογραφούν περίπου είκοσι συμφωνίες. Η Βραζιλία ελπίζει επίσης ότι η Κίνα θα δημιουργήσει ένα ταμείο για την αναδάσωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments