Αθλητισμός

Ο απολογισμός του Ματ Τόμας με τα πράσινα και το ερώτημα ενόψει της νέας χρονιάς

Ο απολογισμός του Ματ Τόμας με τα πράσινα και το ερώτημα ενόψει της νέας χρονιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Ματ Τόμας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τον Παναθηναϊκό αφού δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Basket League. Το SPORT24 κάνει τον απολογισμό των 10+1 αγώνων του με την “πράσινη” φανέλα.

Ήταν 31 Μαρτίου όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ματ Τόμας, βάζοντας στην μηχανή του έναν σουτέρ-δολοφόνο και καλλιτέχνη του off screen παιχνιδιού. Η άμεση απόκτησή του είχε σκοπό να είναι διαθέσιμος στο Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ, κάτι που τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Τα λάθη του καλοκαιρινού σχεδιασμού και το κόλλημα με το συμβόλαιο του Άντριου Άντριους είχε ως αποτέλεσμα τελικά ο Τόμας να αγωνιστεί μόνο σε ένα παιχνίδι στην Ελλάδα – στην νίκη επί του Προμηθέα για την 16η αγωνιστική της Basket League, όπου είχε 6 πόντους με 2/5 τρίποντα – πριν αντικατασταθεί στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις των “πράσινων”, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στους αγώνες της EuroLeague.

Ο Τόμας πήρε μέρος δηλαδή συνολικά σε 11 παιχνίδια. Το μοναδικό παιχνίδι που συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα, συν τους 10 αγώνες (5 ως βασικός) που πήρε χρόνο συμμετοχής στην EuroLeague, όπου είχε 8.1 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 λάθος μέσο όρο με 40.5% στα τρίποντα, 56.2% στα δίποντα και 75% στις βολές σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Ο Τόμας είχε το πιο παραγωγικό του παιχνίδι στο ντεμπούτο του στην EuroLeague, όταν σημείωσε 13 πόντους κόντρα στην – άλλοτε ομάδα του – Βαλένθια. Συνολικά είχε διψήφιο αριθμό σε 4 από τα 10 παιχνίδια που πήρε χρόνο συμμετοχής, ενώ στα 9 από τα 10 παιχνίδια που πήρε χρόνο συμμετοχής ευστόχησε σε τουλάχιστον ένα τρίποντο. Μοναδική εξαίρεση, το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την 32η αγωνιστική της EuroLeague, όπου είχε 2 πόντους με 0/2 τρίποντα. Τι πρόσημο αφήνει λοιπόν η παρουσία του;

Ήταν ακριβώς αυτό που διαφημίστηκε

Ο Τόμας ήρθε με την ταμπέλα του τρομερού σουτέρ και μέτριου αμυντικού να τον ακολουθεί. Από αυτή την άποψη, μπορεί να πει κάποιος ότι επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό την φήμη που τον ακολουθούσε, δίνοντας στους “πράσινους” αυτά τα οποία περίμεναν από εκείνον.

Ο Αμερικανός γκαρντ επιχειρούσε σε κάθε παιχνίδι 4.2 τρίποντα και 1.6 δίποντα. Πήρε σχεδόν το 60% των επιθέσεών του είτε από Spot Up κατάσταση (σουτ από στάση), είτε βγαίνοντας από σκριν. Άνοιγε το γήπεδο. Έβαλε τα σουτ που του ζητήθηκαν. Και ήταν – πράγματι – στόχος στην άμυνα.

Το μέτριο μέγεθος για την θέση του σούτινγκ γκαρντ (1.91 μέτρα), οι – γνωστές – αμυντικές αδυναμίες και το γεγονός ότι του έλειπαν αγώνες είχε ως αποτέλεσμα συχνά να βλέπει τις αντίπαλες ομάδες να τον σημαδεύουν και να τον εκθέτουν. Δεδομένου ότι γενικώς η αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού δεν ήταν ιδανική φέτος, αυτό ενίοτε φαινόταν ακόμα χειρότερο από ότι θα ήταν σε μία ομάδα με καλύτερους αμυντικούς να τον καλύπτουν. Στο τέλος της ημέρας, ο Τόμας έδωσε πράγματι το κάτι διαφορετικό στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Ο τρόπος που άνοιγε το γήπεδο για τους συμπαίκτες του, η προσοχή που τραβούσε όταν έτρεψε γύρω από την μπάλα – υποχρεώνοντας τους αντιπάλους των “πράσινων” να προσαρμοστούν πάνω του – είναι πράγματα που φάνηκαν ξεκάθαρα.

Το συμβόλαιο και η απόφαση για την παραμονή του

Ο Τόμας είχε υπογράψει συμβόλαιο με option ανανέωσης για την σεζόν 2023/24. Αυτή η option ανήκει στον Παναθηναϊκό, σε μία απόφαση που δεν ήρθε τυχαία από τους “πράσινους”, αφού ήθελαν την όποια απόφαση για την παραμονή του Αμερικανού να την πάρει ο επόμενος προπονητής της ομάδας.

Ο Τόμας έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του τα χρόνια που πέρασε στην Ευρώπη. Τα έδειξε και στους 10+1 αγώνες που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Πλέον, το αν θα παραμείνει ή όχι είναι κάτι που θα αποφασιστεί… όταν έρθει η ώρα και εξαρτάται από τον σχεδιασμό που θα γίνει για την σεζόν 2023/24.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments