Διεθνή

Al Jazeera: Η διεθνής κοινότητα για τις συγκρούσεις στο Σουδάν

Al Jazeera: Η διεθνής κοινότητα για τις συγκρούσεις στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι παγκόσμιες δυνάμεις καταδικάζουν, η μία μετά την άλλη, τη βία καθώς ξεσπούν οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις καταδικάζουν, η μία μετά την άλλη, τη βία καθώς ξεσπούν οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν. Οι σφοδρές μάχες θα μπορούσαν να σημαίνουν παρατεταμένες διαμάχες σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και έξαρση της φυλετικής βίας.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ. Ισχυροί πυροβολισμοί και εκρήξεις αναφέρθηκαν μετά από μέρες έντασης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Οι μάχες ήταν σε εξέλιξη για το αεροδρόμιο του Χαρτούμ, τις στρατιωτικές βάσεις, το προεδρικό μέγαρο και την κατοικία του αρχηγού του στρατού.

Οι χώρες έσπευσαν να καταγγείλουν τη βία και να ζητήσουν ηρεμία.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι «εύθραυστη», αλλά επέμεινε ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών. «Καλούμε όλους τους παράγοντες να σταματήσουν αμέσως τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση ή κινητοποιήσεις στρατευμάτων και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων», είπε. Νωρίτερα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε στο Twitter ότι βρισκόταν σε καταφύγιο.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Προέτρεψαν όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν και να εργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM. Το πρακτορείο ανέφερε ότι η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης και εργάζεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών».

Γαλλία

Η Γαλλία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το ξέσπασμα των μαχών στο Σουδάν και κάλεσε τις αντιμαχόμενες στρατιωτικές φατρίες στο Χαρτούμ «να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν» τη βία. «Μόνον η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που οδηγεί στον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και γενικές εκλογές μπορεί να διευθετήσει αυτή την κρίση μακροπρόθεσμα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο είπε ότι η Γαλλία είναι «διαθέσιμη, με τους άλλους εταίρους του Σουδάν, για να διευκολύνει τον τερματισμό της κρίσης και να προωθήσει μια πολιτική λύση».

Γ. Γ. ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το ξέσπασμα των συγκρούσεων και κάλεσε για ηρεμία. «Ο Γενικός Γραμματέας

καλεί τους ηγέτες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε ο Στέφαν Ντζούρασιτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα. «Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους αμάχους και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα», πρόσθεσε.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε τους στρατιωτικούς ηγέτες να συγκρατήσουν τα στρατεύματά τους και να αποκλιμακώσουν. «Η συνεχιζόμενη βία στο Σουδάν πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε ο Έξυπνος στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη σουδανική ηγεσία να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τα στρατεύματά του και να αποκλιμακώσει για να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία. «Η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει αυτή την κατάσταση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments