Διεθνή

Die Zeit: Η Κίνα θα ήλεγχε γρήγορα τον εναέριο χώρο της Ταιβάν

Die Zeit: Η Κίνα θα ήλεγχε γρήγορα τον εναέριο χώρο της Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με ένα αμερικανικό μυστικό έγγραφο που διέρρευσε, η Κίνα θα μπορούσε γρήγορα να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ταϊβάν. Το νησιωτικό κράτος δεν μπορούσε να κάνει λίγα για να το αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με ένα αμερικανικό μυστικό έγγραφο που διέρρευσε, η Κίνα θα μπορούσε γρήγορα να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ταϊβάν. Το νησιωτικό κράτος δεν μπορούσε να κάνει λίγα για να το αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με ένα μυστικό έγγραφο των ΗΠΑ που διέρρευσε, εάν η Ταιβάν  δεχόταν επίθεση, η Κίνα θα μπορούσε να πάρει γρήγορα τον έλεγχο του εναέριου χώρου του νησιού. Όπως αναφέρει η Washington Post , επικαλούμενη τα στρατιωτικά έγγραφα, η στρατιωτική ηγεσία της Ταιβάν υποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι μόνο τα μισά πολεμικά της αεροσκάφη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον κινεζικό στρατό. Η ηγεσία της Ταιβάν αμφιβάλλει επίσης ότι η αεράμυνα της θα ανίχνευε με ακρίβεια τις εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων. Η Ταιβάν φοβάται επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να μεταφέρει τα αεροπλάνα της σε αποθήκες για να τα προστατεύσει από κινεζικές επιθέσεις, σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με τη σειρά του, θεωρεί ότι ο στρατός της Ταιβάν δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για έκτακτη ανάγκη. Σύμφωνα με την Washington Post,  επειδή η Κίνα χρησιμοποιεί και πολιτικά πλοία για στρατιωτικούς σκοπούς, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν μπορούσαν πλέον να προβλέψουν τόσο καλά μια πιθανή εισβολή στην Ταιβάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα είναι μεταξύ των μυστικών αμερικανικών εγγράφων που διέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία φέρεται να διαβίβασε ο 21χρονος Τζακ Τσετέιρα. Είναι μια από τις πιο βαρυσήμαντες δημοσιεύσεις μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο ύποπτος από τότε συνελήφθη και αντιμετωπίζει αυστηρή τιμωρία για διαρροή μυστικών.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταιβάν είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά τεταμένες. Η Κίνα διεξήγαγε μια τριήμερη στρατιωτική άσκηση που ονομάζεται United Sword γύρω από την Τάιβαν  μέχρι την περασμένη Δευτέρα . Οι κινεζικές μονάδες προσομοίωσαν επιθέσεις σε στόχους στην Ταιβάν και έκαναν αποκλεισμό του νησιού. Με τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο απάντησε στην επίσκεψη των ΗΠΑ του προέδρου της Ταιβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Γερμανοί πολιτικοί έχουν επίσης ταξιδέψει στην Ταιβάν τους τελευταίους μήνες. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) επισκέφθηκε την Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Κίνας βλέπει την αυτοδιοικούμενη Ταιβάν ως ένα αποσχισμένο έδαφος που θέλει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα – εάν χρειαστεί χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments