Αθλητισμός

Φορ-εκτελεστής με μεταγραφή 5 εκατ. για Ολυμπιακό! Έχασε κιλά και πετά

Φορ-εκτελεστής με μεταγραφή 5 εκατ. για Ολυμπιακό! Έχασε κιλά και πετά

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ποιός είναι ο καθαρόαιμος επιθετικός που παρακολουθεί η ομάδα του Πειραιά. Γιατί προκάλεσε χαμό στην πατρίδα του

Στα ραντάρ του Ολυμπιακού βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα από Ελλάδα και εξωτερικό ο Γιαν Κούχτα. Πρόκειται για τον 26χρονο διεθνή Τσέχο επιθετικό που ανήκει στη Λοκομοτίβ Μόσχας, αλλά φέτος αγωνίζεται ως δανεικός στη Σπάρτα Πράγας, με την οποία μετρά 27 συμμετοχές με 13 γκολ και 5 ασίστ.

Ο δανεισμός του με οψιόν αγοράς από την ομάδα της τσεχικής πρωτεύουσας τον Ιούνιο του 2022 δίχασε σίγουρα τον κόσμο. Γιατί ο Κούχτα δεν ήταν… Σπαρτιάτης από μικρός, αφού ξεκίνησε την καριέρα του από τις Ακαδημίες της Σλάβια. Μάλιστα το προηγούμενο Σάββατο, 16 Απριλίου 2023, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν σε ένα ματς που προσέφερε θέαμα, συγκινήσεις και πολλά γκολ, αφού έληξε ισόπαλο 3-3.

Οι οπαδοί της Σλάβια τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για τον Κούχτα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα άκουσε πολλές ύβρεις. Όταν έγινε αλλαγή στο 81’, όπως αναφέρουν τσεχικά δημοσιεύματα, προτίμησε να κάνει τον γύρο του γηπέδου, για να μην τον χτυπήσει κάποιο αντικείμενο. Δεν κατάφερε όμως να αποφύγει την επαφή μαζί τους!

Η κατάσταση ξέφυγε μετά το τέλος του αγώνα έξω από το γήπεδο! Οι οπαδοί της Σλάβια του επιτέθηκαν φραστικά, αποκαλώντας τον… προδότη και τον εκνεύρισαν. Δεν μπορούσαν να του συγχωρήσουν, ότι δεν επέστρεψε στην ομάδα τους, αλλά προτίμησε τη μισητή αντίπαλο Σπάρτα. Η σύρραξη πάντως αποφεύχθηκε με την παρέμβαση της Αστυνομίας της Πράγας, η οποία μάλιστα συνέλαβε ένα άτομο. Ο πρόεδρος της Σλάβια Γιάροσλαβ Τβρντικ καταδίκασε με δηλώσεις του την επίθεση στον Κούχτα.

‘Εχασε κιλά και… πετάει

Ο Τσέχος επιθετικός βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, βοηθώντας την ομάδα του να κάνει πρωταθληματική πορεία αφού πλέον ηγείται της βαθμολογίας με 61 βαθμούς, με την Σλάβια να ακολουθεί με 59. Σημειώσαμε άλλωστε και παραπάνω ότι έχει σημειώσει 13 γκολ. Στις αρχές Μαρτίου σκόραρε δύο γκολ εναντίον της Τεπλίτσε (στην οποία είχε αγωνιστεί το δεύτερο μισό της σεζόν 2018-2019) για την 22η αγωνιστική και έτσι ψαλίδισε τη διαφορά από τη Βικτόρια Πλζεν που προηγείτο εκείνην την περίοδο. Μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά φέτος που σκόραρε δύο γκολ σε έναν αγώνα, μετά το 4-0 επί της Ζμπορόβκα Μπρνο τον Οκτώβριο του 2022 για την 11η αγωνιστική.

Ο προπονητής του Μπρίαν Πρίσκε απέδωσε την πολύ καλή του κατάσταση στην απώλεια βάρους. «Εργάζεται σκληρά, έχασε μερικά κιλά και νιώθει πολύ καλά σωματικά. Ο βοηθός μου, Λαρς Φρίις, που έχει υπό ευθύνη του τους επιθετικούς, τον προσέχει πάρα πολύ. Δουλεύει ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, ώστε κάθε παίκτης να βελτιωθεί ατομικά.  Ο Κούχτα σκοράρει αλλά και δημιουργεί γκολ για τους συμπαίκτες του. Θέλουμε να διατηρηθεί σε αυτήν τη φόρμα», είχε αναφέρει ο Δανός τεχνικός μετά τη νίκη εναντίον της Τεπλίτσε στις 4 Μαρτίου 2023. Μεταγραφή 5 εκατ.Ευρώ και επιστροφή λόγω πολέμου

Ο Κούχτα είναι ένας παίκτης που έχει περάσει από ποδοσφαιρικούς σταθμούς όπως η Βοημία 1905, η Βικτόρια Ζίβκοβ, η Σλοβάτσκο, η Τεπλίτσε και η Σλόβαν Λίμπερετς. Στη Ρωσία μεταγράφηκε από τη Σλάβια Πράγας τον Ιανουάριο του 2022 έναντι 5 εκατομμυρίων Ευρώ. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν μήνα μετά τη μετακίνησή του δυσκόλεψε την κατάσταση για τον ποδοσφαιριστή.

Ο Τσέχος έπαιξε σε 10 παιχνίδια, σκόραρε 3 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους όμως, εξαιτίας του πολέμου, επέστρεψε στην Τσεχία, αλλά για λογαριασμό της Σπάρτα, η οποία πλήρωσε ενοίκιο 1 εκατ.Ευρώ στη Λοκομοτίβ για τον επαναπατρισμό του.

Καθαρό φορ περιοχής

Ο Τσέχος είναι καθαρό φορ περιοχής. Έχει πολύ καλά τελειώματα και το γκολ. Είναι ένας όμως γκολτζής, που πρέπει να του δώσεις τη μπάλα, για να σκοράρει. Δεν θα κάνει δηλαδή κινήσεις δεξιά και αριστερά, για να πάρει μπάλα και να εκτελέσει ή να δημιουργήσει από μόνος του χώρους.

Στην Ελλάδα αυτό το στυλ επιθετικού δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Το γκολ είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Ο επιθετικός πρέπει να κάνει κινήσεις, να παίζει με πλάτη, να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του. Εκτός αν ο Ολυμπιακός κάνει μεταγραφή ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα μπορεί να τον… ταΐζει, όπως είθισται να λέγεται τελευταία στην ποδοσφαρική αργκώ.

Στα μεγάλα παιχνίδια, όπου χρειάζεται ταχύτητα, κινήσεις και μαρκάρισμα ψηλά, ο Κούχτα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί τακτικά στο πλάνο του εκάστοτε προπονητή. Οπότε αν μπορούσε να αποκτηθεί από την ομάδα του Πειραιά δεν θα προοριζόταν για βασικό φορ, αλλά ερχόμενο από τον πάγκο.

Παίκτης με ποιότητα

Χωρίς αμφισβήτηση όμως, πρόκειται για παίκτη με ποιότητα! Η σεζόν 2020-2021 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του. Κατέκτησε το νταμπλ με τη Σλάβια Πράγας και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του τσέχικου πρωταθλήματος με 15 γκολ. Έχει ευρωπαϊκή εμπειρία με 9 συμμετοχές σε ομίλους του Europa League και 5 σε γκρουπ του Conference League.

Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του μετρά 14 συμμετοχές με 3 γκολ! Το παρθενικό του γκολ το πέτυχε τον Ιούνιο του 2022 κόντρα στην Ελβετία, μετά από ασίστ από… πλάγιο, στη νίκη με 2-1 για το Nations League (Βίντεο πάνω). Τον ίδιο μήνα, ο Κούχτα πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ κόντρα στην Ισπανία (2-2) με εκπληκτικό πλασέ, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης. Όσον αφορά το μέλλον του; Όπως προαναφέρθηκε η Σπάρτα έχει οψιόν αγοράς και η εικόνα που δείχνει με την ομάδα της Πράγας είναι πολύ ικανοποιητική. Ο Πρίσκε μιλώντας πρόσφατα για το ζήτημα υποστήριξε, ότι μιλάει καθημερινά με τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, τον παλαίμαχο διεθνή Τσέχο ποδοσφαιριστή, Τόμαζ Ροζίτσκι, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την υπόθεση. Άρα ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει σφήνα και να τον αποκτήσει από τη Λοκομοτίβ Μόσχας που έχει τα δικαιώματά του. Η αξία του βρίσκεται στα 3,2 εκατ.Ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments