Global News

Die Zeit: Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι και οι προγραμματικές διαφορές τους από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

Die Zeit: Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι και οι προγραμματικές διαφορές  τους από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

Πηγή Φωτογραφίας: Moneyreview

Το FDP βλέπει τον ρόλο του στην προστασία του «κέντρου της χώρας» από περαιτέρω κυβερνητικές πιέσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι. Και αυτό το κέντρο δεν πρέπει «να είναι μόνο πηγή εισοδήματος για τα όνειρα διανομής των πολιτικών».

Το FDP, το φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας, θέλει να υπογραμμίσει τις προγραμματικές διαφορές του από άλλες δυνάμεις στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς με προφίλ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το συνέδριο του κόμματος ενέκρινε την συνεδριακή απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει τις κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος: απόρριψη των αυξήσεων στους φόρους και τήρηση του φρένου στο δημόσιο χρέος. Το FDP βλέπει τον ρόλο του στην προστασία του «κέντρου της χώρας» από περαιτέρω κυβερνητικές πιέσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι. Και αυτό το κέντρο δεν πρέπει «να είναι μόνο πηγή εισοδήματος για τα όνειρα διανομής των πολιτικών».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Τζιρ – Σαράι, οι φιλελεύθεροι διαμορφώνουν ένα «πρόγραμμα ανάπτυξης και καινοτομίας» με το συνεδριακό ψήφισμα, το οποίο αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός «μοντέλου για μια νέα οικονομική και κοινωνική δυναμική» στη Γερμανία. Με τη σαφή ψήφο τους υπέρ της πρότασης, οι σύνεδροι υποστήριξαν την πορεία του αρχηγού του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος βλέπει τον ρόλο του FDP στον κυβερνητικό συνασπισμό κυρίως ως διορθωτικό της οικονομίας της αγοράς.

Το ψήφισμα περιέχει μια σειρά από προτάσεις των οποίων η εφαρμογή σε κυβερνητικό επίπεδο είναι πιθανόν να συναντήσει την αντίθετη γνώμη των Πρασίνων. Η αντίθεση αυτή περιλαμβάνει αιτήματα για επέκταση της γενετικής μηχανικής στην παραγωγή τροφίμων, έγκριση εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στη Γερμανία, επέκταση του οδικού δικτύου και περαιτέρω έρευνα στην πυρηνική ενέργεια. Στην ομιλία του, ο ΓΓ του κόμματος ανέδειξε τις διαφορές προς τους κυβερνητικούς εταίρους του, το σοσιαλδημοκρατικό SPD και τους Πράσινους.  Ο Ντζιρ – Σαράι επέκρινε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας ως «στρατηγικό λάθος»: «Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να έχει μέλλον στη Γερμανία ακόμη και μετά τη σταδιακή κατάργηση», είπε.

Το FDP έχει δεσμευτεί για περαιτέρω έρευνα και χρήση τεχνολογιών όπως η πυρηνική σύντηξη και η πυρηνική σχάση. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής του κόμματος Λίντνερ είπε ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν ούτως ή άλλως επιλογή για τη Γερμανία». Ο πυρήνας της απόφασης είναι η ενίσχυση μιας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής. «Για πάρα πολύ καιρό, η ευημερία στη Γερμανία διανεμόταν μόνο χωρίς να ρωτηθεί από πού προήλθε ή πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας», αναφέρει το κείμενο. Απαιτείται σταθερή δημοσιονομική πολιτική, επιλεκτικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ταχεία επέκταση της υποδομής μεταφορών και γενική δέσμευση για άνοιγμα στην τεχνολογία στον φιλικό προς το κλίμα μετασχηματισμό της οικονομίας.

Για παράδειγμα, οι Φιλελεύθεροι θέλουν να μειώσουν τους εταιρικούς φόρους σε διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο, να καταργήσουν το πρόσθετο τέλος αλληλεγγύης και να φορολογήσουν λιγότερο την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ενώ τα ομοσπονδιακά κράτη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να μηδενίσουν τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων για την πρώτη αγορά ιδιόχρησης ακινήτου αξίας έως 500.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments