Global News

DW: Γιατί οι Γερμανοί Τούρκοι ψηφίζουν Ερντογάν

DW: Γιατί οι Γερμανοί Τούρκοι ψηφίζουν Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται εντελώς ανοιχτές: αυτή τη φορά, ο επί μακρόν ηγεμόνας Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει πραγματικά.

Στην Τουρκία ο Ερντογάν μοιράζεται τη νπρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά στη Γερμανία η νίκη του Ερντογάν είναι ξεκάθαρη. Τι κρύβεται πίσω από την υψηλή δημοτικότητά του Ερντογάν μεταξύ των Γερμανών Τούρκων; Στις 14 Μαΐου, όχι μόνο οι Τούρκοι στην Τουρκία, αλλά και οι Τούρκοι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους και το νέο τους κοινοβούλιο. Το ίδιο και στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική διασπορά. Στην τελευταία έκθεσή της για τη μετανάστευση – και αυτή πριν από πέντε χρόνια – η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) μέτρησε περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους με τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο. Περίπου οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να έχουν τουρκική υπηκοότητα.

Οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται εντελώς ανοιχτές: αυτή τη φορά, ο επί μακρόν ηγεμόνας Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει πραγματικά. Ο αμφισβητίας του είναι ο Κεμάλ Κιλιτσνντάργογλου, που υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής Στην ψηφοφορία στη Γερμανία, ωστόσο, ο Ερντογάν και το κόμμα του AKP μπορούν να υπολογίζουν σε μια ξεκάθαρη νίκη και της κοινωνίας. «Οι τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία ψηφίζουν δυσανάλογα υπέρ του Ερντογάν. Αυτή είναι η πραγματικότητα», εξηγεί ο Yunus Ulusoy από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Έρευνας για την Ένταξη (ZfTI) στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν. Στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, περίπου το 63% των Τούρκων στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ του σχεδίου του Ερντογάν, ενώ η επιτυχία του στην Τουρκία ήταν λίγο κάτω από το 51%. Το επιτυχημένο δημοψήφισμα μετέτρεψε την Τουρκία από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, το 64,8% των γερμανοτουρκικών ψήφων πήγε στον Ερντογάν, ο οποίος έλαβε σημαντικά λιγότερη έγκριση στην Τουρκία με 52,6 % των ψήφων. Στη Γερμανία, η εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων κέρδισε κάποια κριτική. Μεταξύ άλλων, οι Γερμανο-Τούρκοι κατηγορήθηκαν για ασυνέπεια:

Πώς θα μπορούσε κανείς να ψηφίσει τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους σε αυτή τη χώρα, αλλά στην Τουρκία για το ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ;

Για την Μετίν Σιρίν, αυτή είναι μια πολύ λογική απόφαση ψηφοφορίας και μάλιστα ένδειξη τού πόσο ανοιχτοί είναι οι συντηρητικοί Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία σε μια αλλαγή και πόσο λίγο φανατικοί είναι: «Οι άνθρωποι φυσικά ψηφίζουν το κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, για να το δούμε με θετικό πρίσμα». Οι πολιτικοί παρατηρητές έχουν παρόμοια άποψη. «Βεβαίως ως ξένος βλέπεις και σε ποιο κόμμα είσαι κοντά. Το ερώτημα ήταν: το CDU ή το SPD; Τότε οι Τούρκοι ήταν κυρίως εργάτες και το SPD με τον διεθνή προσανατολισμό του ήταν επίσης πιο κοντά. στους συντηρητικούς Τούρκους παρά στο συντηρητικό CDU , αναλύει ο ερευνητής ένταξης Ulusoy.

Γοητεία Türkiye

Οι πρώτοι Τούρκοι που ήρθαν στη Γερμανία ήταν κυρίως άνθρωποι από την αγροτική, συντηρητική Ανατολία. «Όταν οι άνθρωποι μεταναστεύουν, συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις αξίες που φέρνουν μαζί τους. Οι συντηρητικές-θρησκευτικές θέσεις τους διατηρούνται ακόμη περισσότερο στη διασπορά», εξηγεί ο Ulusoy. Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του ψηφοφόρου του AKP Sirin είναι η ανάπτυξη της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η υγεία, οι μεταφορές και η άμυνα, η ανάπτυξη της πατρίδας του τον κάνει πολύ χαρούμενο. Συγκρίνει τη σημερινή Τουρκία με τη Γερμανία εκείνης της εποχής: "Όταν ήρθαμε εδώ, ήμασταν γοητευμένοι από τη Γερμανία. Οι αρχές, τα νοσοκομεία, οι αυτοκινητόδρομοι ήταν πραγματικά καταπληκτικοί. Πάντα λυπήκαμε που δεν μπορούσαμε να δούμε κάτι παρόμοιο στην Τουρκία. Ωστόσο. , τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δει ότι τα νοσοκομεία και οι αυτοκινητόδρομοί μας ανταποκρίνονται στα παγκόσμια πρότυπα». Η Σιρίν εξηγεί ότι οι προξενικές υπηρεσίες και τα δικαιώματα των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά κατά την εποχή του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει πολλά για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, αναφέρει τη στρατιωτική θητεία, από την οποία μπορούσε κανείς να «αγοράσει δωρεάν». "Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το οποίο το AKP πρέπει να ευχαριστήσει. Γι  αυτό έχουν την υποστήριξή μου.  Από το 2014, οι Τούρκοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό.

Δαιμονοποίηση εναντίον του ανήκειν

Ο Ulusoy επικρίνει ότι πολλοί Γερμανοί δεν προσπάθησαν καν να κατανοήσουν την απόφαση ψήφου των συντηρητικών Τούρκων. Μπορεί κανείς να κρίνει αυτή την εκλογική συμπεριφορά «ιδεολογικά ή να τη σκανδαλίσει», αλλά μπορεί επίσης να προσπαθήσει να καταλάβει τι οδηγεί τους ψηφοφόρους.  Επιπλέον, το γερμανικό κοινό επικεντρώνεται στους Τούρκους, παρατηρεί ο ερευνητής της ένταξης. Υπάρχουν μόνο Γερμανοί Τούρκοι που ψηφίζουν στη χώρα τους; Φυσικά όχι. Οι Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου. Μια δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία στην Ιταλία και κανείς δεν ξέρει πώς ψήφισαν οι Ιταλοί στη Γερμανία. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ο Ερντογάν φαίνεται να καλύπτει ένα κενό που άφησε ανοιχτό το γερμανικό κράτος: «Μετά από 60 χρόνια, οι πολιτικοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ταυτιστούν ξεκάθαρα με αυτούς τους ανθρώπους και να τους πουν: «Ανήκετε σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα από το αν είστε ιδρυτές της BioNTech ή ίσως. ξεκινήσατε κάποιες ταραχές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν ήσασταν νέοι. Ακόμα κι αν κάνατε λάθη, είστε μαζί μας». Αλλά αυτό ακριβώς λέει ο Ερντογάν: «Όπου κι αν βρίσκεσαι, όποια εθνικότητα κι αν έχεις, ανήκεις σε εμάς».

Ο κοινωνιολόγος Δρ. Η Sabrina Mayer το βλέπει παρόμοια. «Ο Ερντογάν ήταν εύκολο να απευθύνει έκκληση σε τμήματα του λαού τουρκικής καταγωγής που λαχταρούσαν να εκτιμηθούν λόγω της τουρκικής κληρονομιάς τους», είπε στην DW η διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ. Λόγω της πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι Γερμανο-Τούρκοι δεν μπορούσαν «να αναπτύξουν το αίσθημα του ανήκειν στην γερμανική κοινωνία». Η Δρ. Ο Mayer επισημαίνει ότι η πολιτογράφηση για άτομα τουρκικής καταγωγής δεν ήταν απλοποιημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με άλλες ομάδες μεταναστών όπως οι Ρώσοι Γερμανοί. Σύμφωνα με το άρθρο 116 του Βασικού Νόμου, ως Γερμανοί που έχουν μεταναστεύσει από τη Ρωσία και τα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, λαμβάνουν τη γερμανική υπηκοότητα με λιγότερη προσπάθεια. εκλογική συμπεριφορά και περιφρόνηση

«Τέτοιοι παράγοντες σημαίνουν ότι ειδικά οι νέοι της τρίτης γενιάς ψηφίζουν Ερντογάν από πείσμα», λέει ο Ulusoy. Ο ψηφοφόρος του AKP στην Κολωνία, Metin Sirin, το επιβεβαιώνει: "Τα τελευταία χρόνια, οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τα γερμανικά πολιτικά κόμματα λόγω του Ερντογάν. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή εξέλιξη. Αυτός ο αποκλεισμός προκάλεσε φυσικά μια αντίδραση. Οι άνθρωποι ξεκίνησαν κάποια στιγμή, ακριβώς επειδή του Ερντογάν να στηρίξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments