Αθλητισμός

Το club των +30 που δικαιώνει τον Αλμέιδα και το πλάνο για το χαμήλωμα του μέσου όρου ηλικίας

Το club των +30 που δικαιώνει τον Αλμέιδα και το πλάνο για το χαμήλωμα του μέσου όρου ηλικίας

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISI

Οι ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει το όριο των 30 ετών, είναι πολλοί στην ΑΕΚ αλλά και ιδιαίτερα κομβικοί, ο κάθε ένας στο ρόλο του, για τη λειτουργία του συνόλου που τη φέρνει στο κυνήγι δύο τίτλων

Για τον Ματίας Αλμέιδα, οι ηλικίες είναι απλά ένας αριθμός. Στα δικά του “30φεύγα”, όταν ήταν πλέον στη δύση της καριέρας του προσπαθώντας να βοηθήσει την αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ να σταθεί στα πόδια της σε μια περίοδο κρίσιμη για εκείνη, ένιωθε ενόχληση όταν αναφέρονταν στα δικά του έτη. Διότι ένιωθε καλά, δυνατός και ακμαίος. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει ως προπονητής, όλους όσοι οδεύουν προς το φινάλε της πορείας τους ή έστω μπαίνουν στην τελική ευθεία αυτής.

Αν κρίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν, αν έχει απτές ποδοσφαιρικές και καθημερινές αποδείξεις μπροστά του μέσα από τις προπονήσεις, ο Αργεντινός κόουτς τους αντιμετωπίζει ως έφηβους, βλέπει όλους με το ίδιο μάτι βασικά. Πιο σαφή παραδείγματα από τον Άμραμπατ και τον Χατζισαφί δύσκολα βρίσκεις. Ειδικά στη φετινή ΑΕΚ, η παρουσία και συνεισφορά των +30 ετών ποδοσφαιριστών της είναι εκτός από θαυμαστή και καταλυτική, καθώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι:

Ο γηραιότερος: Έχοντας μπει πλέον στα 37 του, ο Μαροκινός Νορντίν Άμραμπατ εκπλήσσει με τις σωματικές δυνάμεις του, την αντοχή και το γεμάτο ορμή και επιμονή παιχνίδι του. Σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος μετρά 8 γκολ, 3 ασίστ και 2 κερδισμένα πέναλτι. Δείχνει ότι έχει μπροστά του τουλάχιστον 1-2 σεζόν καλής μπάλας ακόμα.

Ο ηγετικός: Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα μετά το Μουντιάλ του Κατάρ ο 34χρονος Ντομαγκόι Βίντα, πληρώνοντας τον εκεί παροπλισμό του που είχε ως συνέπεια έλλειψη ρυθμού, όμως βρήκε τον εαυτό του και είναι ξανά ο βράχος της αμυντικής γραμμής, με την εμπειρία και το παθιασμένο παιχνίδι του. Έφτασε τις 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Ο ψύχραιμος: Ο Γιώργος Τζαβέλλας, στα 35 του πια, αποτέλεσε μια σίγουρη λύση όποτε χρειάστηκε να βοηθήσει και τελικά δεν ήταν λίγες οι φορές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα 17 παιχνίδια που έδωσε έως σήμερα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, η άμυνα της ΑΕΚ δέχθηκε μόλις 5 τέρματα.

Ο βιονικός: Ο 34χρονος Εσχάν Χατζισαφί, με τις 29 παρουσίες και τις 2 ασίστ, αλλά κυρίως με την αντοχή στη συνεχή καταπόνηση καθώς παίζει αδιαλείπτως εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, φώναξε με την παρουσία του ότι όχι απλώς δικαιούται να είναι ο βασικός, αλλά και πως αξίζει της ανανέωσης του συμβολαίου του.

Ο επίμονος: Πέρασε πολλά ο (οσονούπω) 32χρονος Στίβεν Τσούμπερ μέχρι να βρει την υγεία και το ρυθμό του ώστε να μπει σε μια σωστή αγωνιστική σειρά. Από τότε που έγινε ξανά φουλ ενεργός μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μετρά 5 γκολ και 3 ασίστ σε 16 συμμετοχές, έχοντας έρθει πολλές φορές από τον πάγκο.

Ο ανανεωμένος: Για τον Πέτρο Μάνταλο, η απόφαση να αφήσει το περιβραχιόνιο και να ταχθεί ψυχή τε και σώματι στο ρόλο του game changer έφερε ευεργετικά αποτελέσματα για τον ίδιο και την ομάδα. Με 6 γκολ και 6 ασίστ, σε χρόνο περιορισμένο, δίνει τις λύσεις που απαιτούνται από έναν παγκίτη -κι ενίοτε βασικό- πολυτελείας. Το καλοκαίρι κλείνει και αυτός τα 32 του.

Ο αρχηγός: Η απώλεια του Σέρχιο Αραούχο ‘πόνεσε’ πολύ την ομάδα διότι πέραν της σπουδαίας αγωνιστικής συνεισφοράς του -7 γκολ, 7 ασίστ και 2 κερδισμένα πέναλτι- το σύνολο στερείται και της ηγετικής παρουσίας του σε όλα τα επίπεδα. Ο “Τσίνο”, στα 31 του πλέον, έχει να αντιμετωπίσει και έναν δύσκολο τραυματισμό στο γόνατο.

Ο τίμιος: Τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Τομ Φαν Βερτ θα κλείσει τα 33 χρόνια του. Δύσκολα μπορεί να ταιριάξει με τη φιλοσοφία του Αλμέιδα ο οποίος στην κορυφή της επίθεσης θέλει φορ κινητικό, δυνατό και πολύ αθλητικό, όμως έβαλε φέτος τις πινελιές του με 5 γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι.

Ο άτυχος: Πάνω που είχαμε αρχίσει να βλέπουμε τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ στα πολύ καλά του, με κομβική παρουσία σε αγώνες ντέρμπι, ο Γάλλος έπαθε βαριά θλάση και δύσκολα θα παίξει ξανά φέτος. Όμως μόλις τον ερχόμενο Ιούλιο θα κλείσει τα 31 του και με καλή προετοιμασία το καλοκαίρι, θα δούμε τον παίκτη που όλοι περιμένουμε την επόμενη σεζόν.

Ο αθόρυβος: Στο club των +30 μπήκε τον περασμένο Γενάρη και ο Γενς Γιόνσον. Ο Δανός μετρά 33 εμφανίσεις, με αδιάκοπο τρέξιμο, σωστό passing game, εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις, βοήθειες και σιγουριά στο build up δίχως ποτέ να κάνει κάτι εξεζητημένο. Ένα σπουδαίο ‘εργαλείο’ για την ΑΕΚ.

Η επόμενη μέρα και το πλάνο χαμηλώματος του μέσου όρου

Εξυπακούεται ότι τα χρόνια περνούν για όλους και πως, σιγά-σιγά και με τρόπο ομαλό, η ΑΕΚ οφείλει να κοιτάξει και την επόμενη ημέρα της. Η νυν παρέα έχει σίγουρα έναν ορίζοντα διετίας μπροστά της, αλλά η αντοχή της θα ενισχυθεί εφόσον πλαισιωθεί από ακόμα περισσότερα τρεξίματα και ταχυδύναμη. Άλλωστε στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Αλμέιδα, τα δύο προαναφερθέντα είναι στοιχεία απαραίτητα.

Αν και δεν είναι ο καιρός, ούτε το κατάλληλο timing για κουβέντα μεταγραφικού περιεχομένου, αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι το scouting της ΑΕΚ αφορά κυρίως σε ποδοσφαιριστές τέτοιων χαρακτηριστικών, που δεν θα ξεπερνούν τα 27-28 έτη, αν γίνεται δε, αναζητούνται και ακόμα μικρότεροι που να συνδυάζουν εμπειρία, παραστάσεις, ποιότητα και ισχυρή μεταπωλητική αξία. Έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε στη συνέχεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments