Διεθνή

To sell off στη First Republic Bank «κοκκίνησε» τη Wall Street

To sell off στη First Republic Bank «κοκκίνησε» τη Wall Street

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Νέα ανησυχία για τις τράπεζες με τη First Republic να κάνει βουτιά 49% στη Wall Street. Στο 3,40% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σοβαρές απώλειες στη Wall Street μετά τα αποτελέσματα της First Republic Bank προκαλούν νέα ανησυχία για τις τράπεζες. Την ίδια ώρα, επέστρεψε πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός, ενώ πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου.

Η μετοχή της First Republic Bank «βούλιαξε» 49%. Τα αποτελέσματα του τριμήνου έδειξαν ότι η τράπεζα έχασε το 40% των καταθέσεων της κατά την περίοδο των τραπεζικών αναταράξεων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι συνολικές απώλειες της First Republic Bank για τη χρονιά να ξεπερνούν πλέον το 90%. Η ανησυχία για την τύχη της μικρής τράπεζας που είχε ήδη στοχοποιηθεί ως το πιθανό επόμενο θύμα της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της SVB φούντωσε και πάλι μετά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε με κορυφαίο στοιχείο τη δραστική μείωση των καταθέσεων της κατά 40% ή 104,5 δισ. δολάρια, καθώς οι πελάτες την εγκατέλειψαν φοβούμενοι για τη βιωσιμότητα της.

Μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι προσπαθεί να πουλήσει assets αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 140 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, σηματοδοτώντας το πέμπτο μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο που έχει καταγραφεί.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η UBS, ενώ αντιθέτως θετικές εντυπώσεις άφησαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοίνωσε η PepsiCo.

Στον τεχνολογικό κλάδο επικρατούσε από νωρίς νευρικότητα, καθώς μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ένα μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από μερικά από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου. Πρώτες στη σειρά η Microsoft και η Alphabet, ενώ θα ακολουθήσουν η Meta την Τετάρτη και η Amazon την Πέμπτη.

Προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων λιγότερο από μία εβδομάδα πριν το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της Federal Reserve.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε «βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εννέα μήνες, από τις 104 μονάδες στις 101,3 μονάδες τον Απρίλιο, κόντρα στις καλύτερες προβλέψεις των αναλυτών αντανακλώντας τη διογκούμενη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, αλλά και της αγοράς εργασίας, καθώς το κύμα των απολύσεων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχώς διογκώνεται.

Αν και τα επικείμενα στοιχεία που θα δημοσιευτούν για τους ρυθμούς ανάπτυξης του πρώτου τρίμηνου κινηθούν σε χαμηλά ή και μετριοπαθή επίπεδα, η ανησυχία για τις προοπτικές της χρονιάς θα φουντώσει.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,40% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα 13 μονάδες βάσης στο 3,95%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,2% στα 77,07 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.004 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0975 δολ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments